Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Kényszerű elbocsátás

A Rába Futómű Kft. csoportos létszám-leépítési tervében szereplő 175 dolgozó kilétére hétfőn derült fény. Az elbocsátásra jelöltek között huszonegy mérnök, üzemmérnök is van.
Együttműködnek: Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója és Steiner László, a Rába vezérigazgatója.
A létszámleépítésben érintett munkatársak 90 százaléka nem termelő munkahelyen dolgozik. Közöttük 105 szellemi foglalkozású, a többiek betanított és szakmunkások. Huszonegyen vannak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, olyan mérnökök, akik az új technológiák alkalmazásánál nem tudják felvenni a versenyt a többiekkel.
Minderről tegnap délelőtt a Rába Futómű Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón kaptunk információt Vissi Ferenc humánerőforrás-igazgatótól, aki elmondta: az érintett dolgozók átvették értesítésüket és azt a csomagot, ami az elhelyezkedésüket segítő információkat tartalmazza.

A Rába Holding Rt. vezérigazgatója, Steiner László kijelentette: a társaság versenyképességének meghatározója, hogy egyre kedvezőbb áron állítsák elő termékeiket. A piac diktál, s aki nem tudja teljesíteni az elvárásokat, nincs helye a járműpiacon. Az Egyesült Államok piacain növelte részesedését a Rába, miközben a dollár árfolyamának csökkenése kedvezőtlenül hatott.
A cég teljes körű átvilágítást hajtott végre, s a költségek csökkentése érdekében szervezeteket, folyamatokat vontak össze, emiatt meg kell válni több munkatársuktól. Steiner László szerint csak így tudták a többi ember munkahelyét megvédeni.

„ A leépítést civilizált módon, a munkaügyi központtal együttműködve, s a törvényeket és az etikai elvárásokat betartva igyekeztünk végrehajtani."
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia bejelentette a tájékoztatón, hogy a győri kirendeltség munkatársai kiköltöztek a futómű kft.-be, s egy tanácsadó szobában elbeszélgetnek azokkal az emberekkel, akik leépítésre kerülnek. Személyre szabott szolgáltatással állnak mindenki rendelkezésére, elbeszélgetnek a dolgozókkal, s mint azt az igazgató kijelentette: mindenkinek tudnak munkát felajánlani, illetve alkalmassá tudják tenni az embereket, hogy máshol is helyt tudjanak állni.

A Kisalföld azon kérdésére válaszolva, hogy a jövőben terveznek-e még létszámleépítést, Steiner László vezérigazgató azt válaszolta, hogy az átvilágítást időnként újból elvégzik, de leépítést nem terveznek. Az üzleti lehetőségekhez hiányt látnak műszaki munkatársakban, s érdemi munkát végző adminisztratív területen tovább tart az ésszerűsítés.

Tájékoztató szobák

A társaság személyzeti, valamint a megyei munkaügyi központ kitelepült szolgálatának munkatársai tegnap délután egy órától várják a dolgozókat a futómű kft. központi irodájában kialakított tájékoztató szobában.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei könyvtár: kérdőjelek

Már most látszik: a győri építési hatóság nem adhat engedélyt a megyének arra, hogy a győri… Tovább olvasom