Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Képességhez megfelelő munka

A megyeszékhelyen már négy munkahely vállalta fel, hogy részt vesz az értelmileg akadályozott fiataloknak munkát adó programban. Az unióban elvárás, hogy mindenki teljes jogú állampolgárként élhessen és képességeinek megfelelő munkát végezhessen.

Egyre nagyobb figyelem fordul a másság feltétel nélküli elfogadására, így a fogyatékos emberek életlehetőségeinek javítására is. Az unióban elvárás, hogy mindenki teljes jogú állampolgárként élhessen és képességeinek megfelelő munkát végezhessen. Ez teszi lehetővé az értelmileg akadályozott emberek beilleszkedését is a munka világába és rajta keresztül a társadalomba.

Értelmileg akadályozott fiatalok a munkasoron

A Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai intézmény a régióban egyedülállóan újszerű, a többi intézmény számára referenciául szolgáló programba fogott, amikor 2003 őszén – pályázati úton – belevágott az értelmileg akadályozott fiatalok munkavállalásra felkészítő projektbe. Az intézmény számára nem minden előzmény nélküli ez a fajta munkahelyi gyakorlati program. Pedagógiai programjában korábban is célkitűzésének tartotta a tanulók egyéni képességeinek figyelembevételével a lehető legkevesebb segítséget igénylő önállóság elérését az élet minden területén, így a munkavégzés során is. Ennek a törekvésnek a részei voltak az eddigi bedolgozói feladatvállalások, a valódi értéket termelő munkavégzések, a tanulók által készített, használati értéket is tartalmazó tárgyak rendszeres nagyközönség előtti bemutatása, eladásra való felajánlása.
 
Munkahelyi gyakorlat

Mindössze tíz százalék

Magyarországon a nyílt munkaerőpiacon az integrált foglalkoztatás keretében a fogyatékos emberek mindössze 10 százalékát alkalmazzák. A foglalkoztatás összességében persze több, hiszen célszervezetek magas költséggel, plusz állami támogatással is foglalkoztatnak sérült embereket. Az unióban azonban ennél jóval magasabb az arány. Ausztriában például 40–60 százalékos a normál munkahelyeken való foglalkoztatás. Van tehát ezen a téren is hová felzárkózni. A minta adott.
A „Munkahelyi gyakorlat" projekt működik. Országosan 16 intézmény vesz benne részt. A tapasztalatok mindenütt bizonyították, hogy az értelmileg akadályozott tanulók nagy része alkalmas normál munkahelyeken, 4–5 órában eleget tenni a munkahely elvárásainak. Kiss Elemér, a program győri vezetője szerint a projekt hatékony átmenetet biztosít az iskola tanulói részére az iskolai „védett" környezetből a nyílt társadalom felé, a munka világába. Győrött négy munkahely vállalta fel, hogy részt vesz a programban: a Carant Antenna Kft., a Vitech Kft., a kommunális szolgáltató és a Piktor festékbolt.
– Kiválasztottunk a szakiskola tanulói közül hat fiatalt, akik kétfős csoportokban, kísérő tanárral hetente egy alkalommal járnak dolgozni. Kéthavonta forgószínpadszerűen váltják a munkahelyeket. A négy munkaterületet ennek megfelelően mindenki megismerheti, így kellő kitekintést nyernek a való világra.

Életre az életben lehet felkészülni

– Az együttműködés két éve indult el. Heti egy alkalommal parkgondozói, -fenntartói feladatot látnak el kísérőikkel együtt. A társaság állandó munkatársaival együtt végzik el a kiadott teendőket. Tapasztalataink szerint a fiatalok lelkesen és szorgalmasan láttak neki a munkának. Dolgozóink jól álltak hozzá a feladathoz. Úgy gondolom, az együttműködés kezelhető és hasznos – vélekedik Krakovszki József, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. köztisztasági üzemvezetője. – Reális esélyt látok arra, hogy ezek a fiatalok képesek lesznek önálló munkavégzésre is. Fizikumilag és szellemileg egyaránt. Fel kell vállalni ezeknek az embereknek a foglalkoztatását, hiszen ez nemcsak számukra, de a társadalom számára is fontos és hasznos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn jelenik meg az új Xeon processzor

Új fejezet kezdődik a 64 bites processzorok küzdelmében hétfőn, amikor az Intel… Tovább olvasom