Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Képlékeny kisvárosi viszonyok

A mosonmagyaróvári és a csornai ingatlanpiacon jelenleg egyaránt az jellemző, hogy a kereslet nagyobb a kínálatnál. A közvetítők szerint a kormány új intézkedései miatt az év második felében elképzelhető, hogy többen vesznek lakást, és beindul a spekuláció.
Milyen hatással lesznek a megszorító intézkedések a lakáspiacra? Erre a kérdésre még nem tudni a választ. A csornai és a mosonmagyaróvári ingatlanforgalmazók azt mondják: a kamatadótól és egyebektől tartva elképzelhető, hogy lényeges keresletnövekedés várható.

Mosonmagyaróváron langyos a forgalom

Takács Tibor tapasztalata szerint a Lajta partján leginkább a langyos jelzővel lehetne jelenleg illetni az ingatlanpiaci forgalmat. A közvetítő a Kisalföldnek elmondta: a jó árú lakásokat könnyen el lehet adni. A legtöbben az új építésű otthonokat keresik, az áruk átlagosan 200–220 ezer forint négyzetméterenként. A panelokat inkább a kispénzűek választják, az 50 négyzetméter körüliekért 6,5 millió forint körüli összeget kérnek, ennél magasabb áron már ilyen típusú lakásokat viszonylag nehéz értékesíteni. Az év második felében elképzelhető a kereslet fellendülése, a forint erősödése vagy gyengülése is nagymértékben rányomhatja a bélyegét az ingatlanpiacra. Nem kizártak a spekulációk e téren sem.

Csornán hiány az építési telek

Csornán az elmúlt három évben lényegesen visszaesett az ingatlanok iránti kereslet – tudtuk meg Kismihókné Hotz Hildától. A szakember elmondta: némi kis mozgást azért éreznek, de egyértelmű, hogy a kínálat jóval nagyobb, mint a kereslet. Csornán is sok új építésű lakás épül, ezek ára 160–200 ezer forint négyzetméterenként, szerkezetkészen. Mivel a teljes szociálpolitikai kedvezményt csak az új lakásokra adják, így ezeket inkább választják a vevők. A szerkezetkész lakásokra azonban még sokat kell költeni ahhoz, hogy be lehessen költözni, ezért vannak, akik nem új otthont vásárolnak. Csornán nincsenek panelek, a régi tömbházakban egy 50 négyzetméter körüli lakáshoz már 8 millió forint körüli áron hozzá lehet jutni. Amiből Csornán nagy hiány van, az a telek: az ingatlanközvetítő most ötöt is el tudna adni, ha lenne, de nincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom