Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Képtelennek tartja a plágiumvádakat, perrel fenyegetőzik Gyurcsány

Képtelennek nevezte Gyurcsány Ferenc a plágiumvádakat május elsejei beszédében. Felszólította a vádaskodókat, hogy bizonyítsák be, de ki fogja perelni őket a vagyonukból.
Képtelen vádnak nevezte Gyurcsány Ferenc a május elsejei beszédében, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja budapesti, városligeti majálisán azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált. "Bizonyítsák be! (...) Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem" - jelentette ki.

A volt miniszterelnök arra utalt, hogy a jobboldal érdekében állhatott ellopni szakdolgozatát és sógora diplomamunkáját is az egyetemről, megnehezítendő, hogy cáfolni tudja a vele szemben felhozott vádakat. Ha a két dokumentum megegyezne, nem ellopni, csupán bemutatni kellett volna őket - magyarázta, megkérdőjelezve a Hír Tv által ismertetett dokumentumok hitelességét.

Megemlítette, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatási igazgatója fideszes önkormányzati képviselő, és furcsának nevezte, hogy az intézmény nem tesz feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, így ez ráhárul. Mint mondta, különös, hogy a több tízezer szakdolgozat közül épp ez a két - különböző helyen tárolt - dokumentum hiányzik.

Szerinte az ügy egésze azt bizonyítja, hogy a kabinet - amelyet gazemberkormánynak nevezett - le akar számolni mindenkivel, aki felveszi a küzdelmet ellene, így politikai értelemben őt is "meg akarják ölni".

A volt kormányfő több tucatnyi újságíró, fotós és operatőr gyűrűjében érkezett a Közlekedési Múzeum közelében felállított színpadhoz; közönsége "Hajrá, Feri!" és "Veled vagyunk, Feri!" kiáltásokkal fogadta. A plágiumügyet kirobbantó Hír Tv említését minden esetben füttyszó kísérte. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a televízió nem először vesz részt baloldali politikusokkal szembeni "konstrukciógyártásban", és közölte, hogy Veres János korábbi pénzügyminiszter nemrégiben pert nyert a csatorna ellen, amiért az a lejáratását tervezte.

Kitért arra, hogy a Pécsi Újság már Schmitt Pál lemondásának estéjén azzal állt elő, hogy nem írt szakdolgozatot, illetve hogy hat év különbséggel megszerzett diplomáihoz ugyanazt adta be, majd amikor bebizonyosodott, hogy ez hazugság, a sajtó hetekig próbálta kideríteni, hogy birtokában vannak-e a szakdolgozatai. Amikor kiderült, hogy nincsenek, "elővesznek a sublótból egy senki által korábban nem látott, nem hivatalos, nem lepecsételt, nem iktatott dolgozatot, és azt mondják, az oldalszámai megegyeznek azzal, ami az én bírálatomban van" - fogalmazott, megjegyezve, a bemutatott dokumentum "ad absurdum" az ő dolgozatának része is lehet.

A volt kormányfő bő húszperces beszéde után azonnal autóba ült, és elhajtott. Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint az ügyben egykori rokonai, a Rozs család tagjai is hazudnak-e, távozóban igennel válaszolt.

A Hír Tv Célpont című műsorában pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi - a politikus első feleségének bátyja - is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

A Hír Tv vasárnap este újabb riportfilmet szentelt az ügynek, abban már azt állítva: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút. Mint elhangzott, több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amelyek - még az oldalszámozás alapján is - megegyeznek a Rozs Szabolcs munkájában fellelhető hiányosságokkal.

A televízió riporterei Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálatát olvasva úgy látták, az olyan, mintha Gyurcsány sógora, Rozs Szabolcs disszertációjának első 35 oldalára vonatkozna.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A Pécsi Újság azután, hogy Schmitt Pál a plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint az 1980-as években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

A volt kormányfő erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott szakdolgozatára. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a pécsi közgazdasági karon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott. Ez utóbbit a PTE április 11-ei közlése szerint 1996-ban leselejtezték.

Gyurcsány Ferenc április közepén tudatta, hogy bár kereste, sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. SP 2012. május 02. 11:18
  „Általános következtetés
  levonható a diplomákról. Baj van, volt vele.

  De a lényeg az lenne most,
  "hogy az állami vagyonból kiprivatizált milliárdjai" (31. hozzászólás) ne maradjanak meg.

  Öszödi, nem Öszödi.
  Vissza a manit az államkasszába.”
 • 33. vadfarkatlan 2012. május 02. 11:02
  „http://velemenyvezer.blog.hu/2012/05/02/gyurcsanynak_vege

  Itt a lényeg, Jacki! Tanulmányozd figyelmesen. Minden benne van, én sem foglalhattam volna össze alaposabban.

  De azért még egyszer a tanulság, hogy ne legyen kétséged:
  A vád bizonyításához már nincs szükség a szakdolgozatra, az ártatlanság bizonyításához azonban elkerülhetetlen.”
 • 32. vadfarkatlan 2012. május 02. 10:36
  „29. jacki 2012.05.02. 07:24

  Vadfarkatlan! nyakadon vajon mi ül!!!???,hogy nem látsz a szándék mögé? Tények:a két szakdolgozat két különböző karon volt tárolva!Mindkét helyről csak az érintettek dolgozata tűnt el. Vajon miért???Az íratok felügyeletét egy fityeszes városi főmufti látja el!!!Vajon a többi dolgozatból miért is nem tűnt el!Válasz: mert ha a Gyurcsányét ott hagyják, be tudná bizonyítani a hamis vádat.!Érdekesség!:Pálnál a vádakat megfogalmazó bizonyította annak hitelességét!Esetünkben miért is kellene másképp lennie?."Vajon ezek a Hír tévés nyikhaj tollforgató terroristák,
  akik ilyen kevés neuronnal születtek,"honnan veszik a bátorságot,hogy tönkretegyék egy ember egzisztenciáját!!
  Kövér úúúrrr!-hol van most a hangod?!

  Valóban gyanús, hogy a szakdolgozatok eltűntek. Azt nem tudjuk mikor, könnyen lehet, hogy már évekkel ezelőtt. Az érdek szempontjából kell közelíteni a kérdést. Kinek áll érdekében, hogy ne legyen hozzáférhető a munka? Ezek csak teóriák, de világosnak tűnik, hogy Fletó elvtárs még minisztersége, vagy miniszterelnkösége idején tüntette el az egyetemi példányokat, tudva, hogy a karrierje végét jelentené, ha valaki elővenné azt. Valljuk be, ismerve Fletó elvtárs mentalitását, ez nagyon is elképzelhető forgatókönyv. Egyébként neki otthon lennie kell még példánynak, amivel bizonyíthatná ártatlanságát. Ezek nyilván meg is vannak, csak letagadja, hiszen azok bemutatása végképp igazolná a lopást. A közvetett bizonyítékok egyértelműek, ezek megléte valójában már nem is teszi szükségessé a közvetlen bizonyítást. Most már csakis és kizárólag Fletó elvtárs érdeke, hogy közvetlen bizonyítékokkal cáfolja a vádat, különben vége a pályafutásának. A történet egyértelmű, ahogyan a közvélemény ítélete is. Fletó elvtárs bizonyít, vagy eltűnik. Ez nem jogi kérdés, hanem politikai. A bíróságon tényleg a vádlónak kéne bizonyítania, de Fletó elvtársnak a közvélemény előtt kell tisztára mosnia magát. Így tehát neki kell az egyértelmű közvetett bizonyítékokat közvetlennel cáfolni. Egyébként a bíróságon sem ártatlansága bizonyításával, csupán a vád megalapozatlanságával mentenék fel Fletó elvtársat. Szóval hagyjuk a szómágiát arról, hogy kinek kell bizonyítani. A labda Fletó elvtárs térfelén van, az ő érdeke a tisztázás és most már az ő dolga is. Az pedig külön bájos, ahogyan a baloldali álértelmiség és a baloldali seggnyalókórus megpróbálja tisztára mosni Fletó elvtársukat. A mérsékelt baloldaliak pironkodhatnak az elvtársaik szánalmas viselkedése miatt. Te is szégyent hozol a baloldalra, Jacki!”
 • 31. Naca 2012. május 02. 10:30
  „Az kiabál a legjobban, akinek vaj van a fején. Egyszerű a megoldás, otthon emelje le a polcról a saját példányát és mutassa be a közvéleménynek. Bár Gyurcsánynál már szinte mindegy, egy hazugság ide, egy fenyegetőzés oda, legyint rá az ember.”
 • 30. theseus 2012. május 02. 10:19
  „Érdekes téma egy május elsejei beszédben. Ha most tényleg az a legfontosabb, hogy milyen szakdolgozatot írt 30 éve, akkor vegye elő és mutassa be.
  Akár plagizált, akár nem, az állami vagyonból kiprivatizált milliárdjai megmaradnak, ami legalább akkora probléma - etikailag legalábbis mindenképpen.”
 • 29. james27 2012. május 02. 09:23
  „Bármi pénzt megérne az összes diploma ellenőrzése, és aki gyanús röpüljön!!!
  Mindegy kicsoda és hová tartozik....
  Érdekes végeredmény lenne...”
 • 28. jacki 2012. május 02. 07:24
  „Vadfarkatlan! nyakadon vajon mi ül!!!???,hogy nem látsz a szándék mögé? Tények:a két szakdolgozat két különböző karon volt tárolva!Mindkét helyről csak az érintettek dolgozata tűnt el. Vajon miért???Az íratok felügyeletét egy fityeszes városi főmufti látja el!!!Vajon a többi dolgozatból miért is nem tűnt el!Válasz: mert ha a Gyurcsányét ott hagyják, be tudná bizonyítani a hamis vádat.!Érdekesség!:Pálnál a vádakat megfogalmazó bizonyította annak hitelességét!Esetünkben miért is kellene másképp lennie?."Vajon ezek a Hír tévés nyikhaj tollforgató terroristák,
  akik ilyen kevés neuronnal születtek,"honnan veszik a bátorságot,hogy tönkretegyék egy ember egzisztenciáját!!
  Kövér úúúrrr!-hol van most a hangod?!”
 • 27. vadfarkatlan 2012. május 01. 22:37
  „27. roxper 2012.05.01. 22:12

  Nincsenek bizonyítékok, bármennyire is annak szeretnéd beállítani, innentől kezdve nem is lehet plágiumról beszélni és minden szavad hazugság... :P

  " A tények makacs dolgok" (A tanú, 1969) Lehet, hogy fáj, de ízlelgesd ezt a kijelentést. :D”
 • 26. roxper 2012. május 01. 22:12
  „Nincsenek bizonyítékok, bármennyire is annak szeretnéd beállítani, innentől kezdve nem is lehet plágiumról beszélni és minden szavad hazugság... :P”
 • 25. vadfarkatlan 2012. május 01. 21:52
  „Valóban a vádlónak kell bizonyítani. A közvetett bizonyítékok pedig egyértelműen Fletó elvtárs bűnösségére utalnak. Innentől kezdve az ő térfelén pattog a labda, hisz számára vált létfontosságúvá, kizárólag az ő érdeke, hogy tisztázza magát. Ezt egy módon teheti meg, ha előkaparja a szakdogáját. Ez azonban sosem fog megtörténni, mert akkor már közvetlen bizonyíték is lenne a plágiumra. Neki annyi. Ez látszik is rajta, végleg és teljesen megbomlott az elméje. A baloldalon retteghetnek, mert szerintem el fog szabadulni és ámokfutásba kezd, amivel sok elvtársát magával fogja rántani. Szóval mindent bele, Feca, húzzál bele, csináld, amihez a legjobban értesz, rombolj! :DDDDDD”
 • 24. nemezis 2012. május 01. 21:25
  „Fletó tisztessége nem ér egy fityinget sem, a vádlók helyében én nem izgulnék:) Amúgy jó úton haladnak a Hír Tv-sek a bizonyítással...”
 • 23. bambinaXX 2012. május 01. 21:25
  „13. gondolom - legalább te tudod mit akartál írni? 16. :))
  Milliárdos (miből lett, ugyan, hogyan?!) vagyonnal könnyen fenyegetőzik perrel az, aki JÓL TUDJA, hogy nem fogják megtalálni, mert ő lopatta el. a saját példányát meg nem mutatja meg. perekben is gyakorlott, tapasztalta már, hogy évekig húzódnak.. pont egy(2?) kormányváltásnyira..”
 • 22. Mozimasiniszta 2012. május 01. 21:13
  „Nem kellene már ezt a patkányt per nélkül - ahogy az a rühes komcsi bagázsnál szokásban volt -
  megszabadítani az összelopott vagyonától, és jogerősen bekasztlizni ? !!!
  Jogállam ide, demokrácia oda, ne tűrjük már hogy a végtelenségig szennyezhesse a köz-levegőjét !”
 • 21. SP 2012. május 01. 20:54
  „Öszödi
  és a DK-ja addig fog létezni,
  amíg a szerzett magánvagyonból támogathatók a hívek.

  A plágium témával
  többe kerülhetnek a barátok, mert rezeg a léc.

  Fogy a pénz,
  csökken a parlamentbe jutás valószínűsége.

  A dolgozat téma másodlagos.
  A korábbi bajkeverőnek a feladata lejárt, süllyesztőben a helye.”
 • 20. csergemerge 2012. május 01. 20:29
  „Megemlítette, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatási igazgatója fideszes önkormányzati képviselő, és furcsának nevezte, hogy az intézmény nem tesz feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, így ez ráhárul. Mint mondta, különös, hogy a több tízezer szakdolgozat közül épp ez a két - különböző helyen tárolt - dokumentum hiányzik.

  Ezért kellene végre elővenni azokat a (létező???) dolgozatokat azokból a dobozokból, gyurcsány elvtárs!”
 • 19. info 2012. május 01. 20:28
  „" A Pécsi Tudományegyetem Gyurcsány Ferenc szakdolgozatát nem adta ki, miután a Pécsi Újság arról írt, az ő szakdolgozatával sincs minden rendben."
  http://index.hu/belfold/2012/04/04/nyilvanos_lesz_orban_szakdolgozata/”
 • 18. Herli 2012. május 01. 20:05
  „Milliárdos vagyoni háttérrel könnyű pereskedni. Én is ezt tenném, ha igazamat kellene védeni.
  Ha nem tudja a rágalmat igazolni a vádló, akkor fizessen. Dögivel, most már lehet ezt kérni, milliós tétellel.”
 • 17. babar 2012. május 01. 19:28
  „klj-54
  Elkerülte a figyelmedet, hogy bezony én nem kérdőjeleztem meg a bizonyítás terhét!!
  Egyébként nem a kérdésemre válaszoltál! Olvasd el újra!
  Bertife!
  Én a saját sz@romat takarítanám el először. Annyira nem vagyok okos, hogy összefüggés LÁTSZATÁT keltve keressek még 5 db szakdolit!
  "De sz@r itt élni"
  "Ahol a pénzem ott a hazám"”
 • 16. igazságkereső 2012. május 01. 19:10
  „Bizony jó lenne most már, ha egy psychiáter szakorvos is megvizsgálná az ex-miniszterelnök urat! Parlamenti dolgozószobájában történt tánca után az embereket hülyíti sajátos módszereivel! Valaki azt mondta róla a közel-múltban: hibbant Néró! Illik is reá nagyon jól, de "eszi még "valaki a hülyeségeit?!!”
 • 15. bánki 2012. május 01. 19:04
  „ki Q-va a Q-va !

  Mi gond ?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tart a fellobbanó avartüzek oltása Bugacon

Még kedden is oltják a fellobbanó avartüzeket a vasárnap és hétfőn Bugacon leégett 1100 hektárnyi… Tovább olvasom