Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Képviselői kereszttűz az ülésen

Folytatás az 1. oldalról.

Mint kiderült, a kötbért a Pro Kultúra Kht. a Petőfi téri – elmaradt – nyári színház díszleteinek megrendelésére fizette ki. A képviselők kifogásolták, hogy tudvalevő volt, idén nyáron már zajlik a mélygarázsépítés a területen.
– Májusban dőlt el véglegesen, hogy elindul az építkezés, ekkor már csak a 4,5 milliós kötbér kifizetésének fejében mondhattuk le a megrendelést – mondta el Nyerges Ferenc, a kht. ügyvezetője. Mágel Ágost az árbevételről érdeklődött, kiderült: szeptember 30-ig 21 millió forint bevétel jelent meg a bérletekből, a jegyekből pedig hárommillió. – Csődről nincs szó, de a kht. likviditási nehézségekkel küzd – oszlatta el az aggályokat Nyerges Ferenc. Később Rozsonits Tamást, a GYIK Kht., majd Kosztka Lászlót, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetőjét faggatták a városatyák a társaságok működéséről. Ezt követően Beck György, a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója töltött másfél órát a képviselői kereszttűzben.
Mint sokak részéről megfogalmazódott, elhibázott lépés volt a Lövér körút 33. alatti apartmanház megvásárlása.
Pongrácz Attila az épület törlesztőrészleteinek mértékét kifogásolta, de a mélygarázs anyagi vonzata is nemtetszést váltott ki. – Hitel felvételét nem tervezzük – mondta el a működésről Beck György. – A mélygarázs a számítások szerint 2010-re válik nullszaldóssá, onnan számítva nyereséget hoz majd.
Szó esett az apartmanház lakóépületté való átminősítéséről is, Mágel Ágost jogi trükknek nevezte, hogy a holding a nagyobb mértékű adófizetés alól akar kibújni az átminősítés késleltetésével. Balogh Judit pedig felvetette az összeférhetetlenség kérdését a holding és a város könyvvizsgálatát végző Déry Márta esetében.
A többórás vita után a felszólalásokból már nehéz lett volna kideríteni, miről is szólt az eredeti határozati javaslat. A közgyűlés végül egyik beszámolót sem fogadta el, a Pro Kultúra és a GYIK Kht. esetében tartózkodott a jobboldal, míg a holding és az STKH Kft. esetében nemmel szavazott.
Ezt követően a vízmű és a holding igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak visszahívásáról és új tagok megválasztásáról döntöttek.
Az esti órákban került napirendre az a beszámoló, amely Sopron tizenkétmilliárdos hiteleiről és kötelezettségeiről szólt. Hosszas vita kerekedett, de nem került sor egyetértésre. Az ellenzék szerint a beszámoló nem ad korrekt tájékoztatást, mivel például a betétállományt és az előző ciklusban a városba érkezett többmilliárdos támogatásokat sem tartalmazza. Mindazonáltal felajánlották kormányzati kapcsolataikat a további támogatások elnyeréséhez. Szekeres Csaba (Civil Összefogás) pedig úgy fogalmazott, a soproniakat a számoknál már jobban érdekli a megoldási javaslat. Havas András válaszolt: december 15-ig benyújtják a költségvetési koncepciót, az-

után már tisztábban lehet látni a kiutat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta bravúrjaival megmaradt a gyirmót esélye

Hazai pályán szenvedett kínos vereséget az ETO FC és az FC Sopron a Magyar Kupa tegnapi… Tovább olvasom