Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Képviselői vagyonnyilatkozatok: pártelnökök

Az előző évihez képest nincs lényeges változás Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában, a miniszterelnök nevén továbbra is csak egy 50 négyzetmétere pápai lakás van.
Változatlanul tulajdonosa viszont az Altus Befektetési Zrt.-nek. Ebből tulajdonosi osztalékként bruttó 114 millió forintos jövedelme volt tavaly, de az nem derül ki, mire költötte, mert vagyontárgyai vagy megtakarításai nincsenek. A Fidesz elnökének csökkentek megtakarításai, de az Orbán Viktor vagyonbevallásából sem derül ki, hogy mire fordította a 12 millió forintot. Dávid Ibolya, az MDF és Semjén Zsolt, a KDNP elnökének vagyonbevallásában nincs sok változás. A legszegényebb pártelnök a liberális Fodor Gábor.

Nincs sok változás Gyurcsány Ferenc 2008-as vagyonbevallásában az előző évihez képest. Továbbra is csak egy pápai, 50 négyzetméteres társasházi lakás van a miniszterelnök nevén, és változatlanul tulajdonosa az Altus Befektetési Zrt.-nek, amelyből tulajdonosi osztalékként bruttó 114 millió forintos jövedelme volt tavaly. Más befektetése, megtakarítása vagy nagy értékű ingósága nincs. Emellett bruttó 1 millió 507 ezer forintos havi fizetésről adott számot a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc - a korábbi évekhez hasonlóan - tavaly is átutalta miniszterelnöki fizetését és képviselői tiszteletdíját civil szervezeteknek, illetve alapítványoknak. Az MSZP elnöki tisztének betöltéséért nem vesz fel fizetést.

Orbán Viktor változatlanul felerészben tulajdonosa a fővárosban egy csaknem 200 négyzetméteres, XII. kerületi társasházi lakásnak. Továbbra is a nevén van öt belterületi ingatlan a Fejér megyei Felcsúton, de valamennyit 50 évre ingyenes használatra átengedte a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. A korábbi vagyonbevallásban még feltüntetett VWGolf már nincs a Fidesz elnökének nevén, és egyébként sincs autója vagy nagy értékű vagyontárgya. A tavalyi, feleségével közös 12 milliós megtakarítás sem szerepel a 2008-as vagyonbevallásban. A házaspárnak van csaknem 1,7 millió forint készpénze és a korábbi 3,5 millió helyett 580 ezer forint pénzintézeti számlakövetelése. Tartozások között változatlanul szerepel a 2002-ben felvett 20 millió forint jelzáloghitel még meglévő része. Orbán Viktor pártelnökként havi bruttó 400 ezer forintot kap. Könyvkiadásból tavaly 4,2 millió forintos jövedelme volt, míg az előző évben könyvének kiadása 12 millió forintot hozott.

Dávid Ibolya változatlanul tulajdonosa felerészben egy 150 és egy 113 négyzetméteres fővárosi, II. kerületi társasházi lakásnak. 2007-ben Zamárdiban egy 90 négyzetméteres üdülőnek az egyharmada volt az MDF elnökéé, ez a rész tavaly örökléssel kétharmadra nőtt. Emellett tavaly megszerezte egy 60 négyzetméteres óbudai társasházi lakás haszonélvezeti jogát. Autó vagy nagy értékű ingóság viszont nincs a nevén. Az értékpapírok között szerepel 2 millió forintnyi biztosítás és 100 ezer forintnyi OTP-részvény, és van 5,6 millió forint pénzintézeti tartozása is. Vagyonnyilatkozata szerint Dávid Ibolya pártelnökként nem vesz fel fizetést.

Az SZDSZ elnöke 1991-ben vásárolt egy 60 négyzetméteres lakást, amelynek felerészben tulajdonosa. Fodor Gábornak egy 4 éves Saab 95-ös személygépkocsija van. A liberális párt elnöke vagyonbevallásában 1 millió 200 ezer forint értékű bankbetétet tüntetett fel. A képviselő az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanáraként átlagosan havi bruttó 15 ezer forintot keres.

Semjén Zsolt továbbra is felerészben tulajdonosa egy 123 négyzetméteres II. kerületi lakásnak, valamint egy ugyancsak II. kerületi, 42 négyzetméteres lakásnak is. A KDNP elnök-frakcióvezetőjének továbbra is haszonélvezeti joga van egy 70 négyzetméteres balatonfenyvesi üdülőn. Értékei között örökölt antik bútorokat említ a politikus. Semjén Zsoltnak 1 millió 900 ezer forint készpénze van, szemben az egy évvel korábbi egymillió forinttal. A frakcióvezető felerészben adóstársa egy 4,6 millió forintos és 43 és fél ezer svájci frankos kölcsönnek. Bevallása szerint autója továbbra sincs.

Olvasóink írták

 • 7. Hmmm... 2009. február 04. 06:48
  „Igen, igy lehet kibujni a vagyonado es tarsai alol. Szetosztani a jovedelmet es ingatlanokat a csaladtagok kozott, kulfoldi ingatlanokat vasarolni es kulfoldi bankokba helyezni a penzt.
  Abban biztos vagyok, nem az utcan hintettek el ezt a hatalnas osszeget.”
 • 6. vogyo 2009. február 04. 05:28
  „Mekkora család az ami 114millát igényel évente?”
 • 5. achilleus 2009. február 03. 17:37
  „"A Fidesz elnökének csökkentek megtakarításai, de az Orbán Viktor vagyonbevallásából sem derül ki, hogy mire fordította a 12 millió forintot." Nehogymá´ ez a JÖVEDELEM, akkor a nettó 7 milla körül van. És van 4 (vagy 5) gyereke, számoljuk már ki mennyi jut egy főre! Még ha a felesége jövedelmét hozzászámoljuk szerintem akkor sem kirívó. Szemben a pápai panelproli 114 millájában, ami osztalék ugyebár ...”
 • 4. achilleus 2009. február 03. 17:33
  „Dávid Ibolya, az MDF és Semjén Zsolt, a KDNP elnökének vagyonbevallásában nincs sok változás.

  Dávid Ibolyának pedig lennie kellene 500 ezer forint beszerzési árú MOL részvénynek. Megígérte!!!”
 • 3. achilleus 2009. február 03. 17:30
  „Nem azt kellene kérdezni, hogy Orbán a 12-t, hanem hogy Gyurcsány a 114-et? És akkor mi takarékoskodjunk, vegyünk részvényeket?? Miből, ha ő 114 millából sem tud, miközben - gondolom nem ő fizeti az audit, de még a buszbérletet sem.”
 • 2. illés 2009. február 03. 17:08
  „A helyi "kisisteneknél" talán még bosszantóbbak ezek a vagyonnyilatkozatok, hiszen - ha csak vak nem vagy -naponta látod, milyen palotából milyen csodajárgánnyal állnak ki, miközben a vagyonnyilatkozatuk alapján szegények, mint a templom egere. Emellett még azt sem látod, hogy agyondolgoznák magukat a képviseletünkben.”
 • 1. walaki 2009. február 03. 16:15
  „Minek is kellene "ezeknek" autó, vagy nagyobb lakás, hiszen mi "parasztok" eltartjuk őket, mi fizetjük adóforintjainkból a szolgálati autójukat, szolgálati lakásukat, kocsifutásukat, rezsijüket, ami után még elszámolniuk sem kell. Ez Magyarország. Ne csodálkozzon senki, hogy nincsenek nagy értékű autók, ingatlanok a nevükön, hisz´ az nekik alanyi jogon jár a telefonnal, meg a laptoppal, meg hasonlókkal. Kíváncsi lennék azonban mit csinál "Feri" és "Viktor" a megtakarított millióival? Beteszi a párnája alá? Vagy csak a számláján tárolja? A nagyobb értékű cók-mókok, meg mind a feleségek, családtagok nevein fut, vagy egy külföldi trezorban pihen, ahol senki nem látja, és nem kell bevallani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegszállító balesete - többen megsérültek

Felborult egy betegszállító kisbusz kedden délelőtt Heves megyében, Eger és Bükkszék között. Soltész… Tovább olvasom