Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Képviselők a belterület növekedéséről

Győr belterületi részének tervezett növelése több peremkerületet is érint, ezért azok önkormányzati képviselői – a győri közgyűlés Pro Urbe-frakciójának tagjai – tegnap sajtótájékoztatón mondták el a változtatással kapcsolatos véleményüket.
A város nemrégiben elfogadott rendezési terve 980 hektárnyi terület belterületbe vonását javasolja. A közgyűlés ma tárgyalja a változtatás menetét, szabályait. A Pro Urbe-frakció tagjai ezzel kapcsolatos álláspontjuknak adtak hangot sajtótájékoztatójukon. Bárány István Bácsa, Szabó Jenő Gyirmót és Ménfőcsanak önkormányzati képviselőjeként úgy vélik, a peremkerületek sajátos helyzetben vannak, mert még a meglévő belterületi részeiken sem teljes a közművesítés, sok helyen hiányzik a csapadékelvezetés, rosszak az utak. Szerintük a bővítés újabb problémákat hozhatna. Két kiegészítést fogalmaztak meg az előterjesztéssel kapcsolatosan. Az egyik szerint nem tartják helyesnek, hogy a közgyűlés napirendjére kerülő határozati javaslat különbséget tesz a lakossági tulajdonosok és nagybefektetők közt. Úgy gondolják, mindkét réteg érdekeit képviselni kell. Másrészt el akarják érni, hogy egy-egy belterületbe vonásra vonatkozó döntést a területileg illetékes részönkormányzat véleményezhessen.
A belterület-bővítés a letelepülni szándékozó újabb bevásárlóközpontoknak is érdeke. Ám azok tervezése előtt a képviselők véleménye alapján közlekedési hatáselemzésekre van szükség, amelyek vizsgálják, milyen többletterhet jelentenek nagyobb környezetükre. Úgy vélik, olyan városfejlesztési megállapodást kell kötni a befektetőkkel, melyek alapján nem csak közvetlenül a bevásárlóközpont környékén lévő utak, csomópon-

tok átalakítását finanszírozzák. Példaként megemlítették a 83-as főút győri szakaszán – melynek közelében több nagyáruház van – a dugókat, a baleseteket, a megnövekedett forgalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben keresnek állást, mint áprilisban

Országosan és helyi szinten is csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom