Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Képzett halőrök a balatoni orvhalászok ellen

A halőri munka színvonalának emelésével, a halászati őrök számára az országban először szervezett középfokú szakképzéssel igyekszik még eredményesebbé tenni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az orvhalászok elleni fellépést.
Varga László, a társaság vezérigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtökön mind a 12 halőrük sikeres vizsgát tett egy olyan szakmai képzésen, amelyet kifejezetten a cég kérésére dolgozott ki a szőcsénypusztai Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskola.

A Balatonon évek óta sok kárt okoznak az orvhalászok. A cég halőrei tavaly 14,6 ezer méternyi, illegálisan kivetett hálót és 2590, illegális süllőfogásra használt úgynevezett pottyantót és sorhorgot szedtek fel a vízből, 33 orvhalászt tetten érve. Egyéb ügyekben, többnyire szabálytalan vagy engedély nélküli horgászat miatt 470 szabálysértési feljelentést tettek.

Varga László közlése szerint az idén - bár sokáig takarta jég a Balatont - már az első három hónapban 6 orvhalászt értek tetten, másfél kilométernyi hálót, továbbá 104 pottyantót és sorhorgot gyűjtöttek be a halőrök.

Mint kifejtette, legalább kétszer annyi halőrre lenne szükség, mint amennyi foglalkoztatására a halgazdálkodási társaság szűkös költségvetése lehetőséget ad. Munkájukban jelentős segítséget jelent a kiteljesedő balatoni vízi-polgárőrség és támogatást remélhetnek a tóparti horgászegyesületektől is.

A szakember úgy véli, hogy a rapsicok, az orvhalászok elleni hatékony fellépést nehezítik a túl "puha" jogszabályok is. Példaként említette, hogy a közelmúltban egy orvhalász elkobzott vitorlását vissza kellett szolgáltatni, mert az ügyben hozott bírósági döntés értelmében annak értéke nem volt arányos a kár értékével.

Varga László tapasztalatai szerint a Balatonon elharapódzott a bérvitorlásokról történő orvhorgászat, ilyenkor a bérlő hallal fizet a hajóhasználatért és a hajótulajdonos nem érhető tetten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídpillérnek ütközött és meghalt egy autós az M6-on

Leszaladt az útpályáról, egy darabig az árokban haladt, majd hídpillérnek ütközött egy gépkocsi… Tovább olvasom