Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Képzettek előnyben

Ausztriában az elmúlt hónapban 6,1 százalékra növekedett a munkanélküliségi ráta. Az osztrák munkaerő-piaci viszonyok kedvezőtlen alakulása részben a Burgenlandban munkát vállaló magyarokat is érinti.
Az osztrák munkaerő-piaci helyzetet felügyelő szervezet legfrissebb összesítése szerint a mintegy 7,5 milliós országban szeptemberben több mint 208 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, s ez húsz év óta a legmagasabb érték. Az egy évvel korábbi adathoz képest közel kilencezerrel nőtt a munkát keresők száma.
Burgenland tartományban a 6,1 százalékos osztrák átlaghoz közeli munkanélküliséget regisztráltak. Összehasonlításul: a Szombathelyi Munkaügyi Központtól kapott tájékoztatás szerint idén szeptemberben Győr-Moson-Sopron megyében 3,9, Vas megyében 4,8, Zalában 6,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

Burgenlandban is érezni

A soproni Juhász Attila majdnem egy évtizede dolgozik az egyik kismartoni (Eisenstadt) autószerelő-műhelyben.
– Úgy tapasztalom, idén kettősség jellemzi a Burgenlandban munkát vállaló magyarok helyzetét – mondja. – Festő, illetve kőműves ismerőseim közül akadnak olyanok, akiknek ebben az esztendőben már nem hosszabbították meg a szerződésüket. Olyanról is hallottam, hogy egyes burgenlandi cégeknek kevés a munkájuk, ezért kényszerszabadságra küldték az embereiket, köztük a magyarokat. Másrészt az is igaz, hogy Ausztriában általánosságban megbecsülik a jól képzett magyar munkaerőt. Ami engem illet, úgy néz ki, egyelőre nem kell félnem, hogy a munkanélküliségre hivatkozva elküldenek.

Adóemelés nyomán

E gondolatok érvényességét húzta alá Brigitte Kulovits-Rupp lapunknak adott nyilatkozatában. A Burgenlandi Munkások és Alkalmazottak Kamarája kommunikációs igazgatónőjének véleménye szerint a munkanélküliség növekedésének oka elsősorban az osztrák kormány gazdaságpolitikájában keresendő. A költségvetés spórol, kevés az állami beruházás. Ezért a gazdaság sincs lendületben, a munkanélküliek száma ebből eredően egyre nő. – Az utóbbi három évben nagymértékű adó- és járulékemelésre került sor, így a munkaadók is arra törekednek, hogy minél kevesebb dolgozót vegyenek fel – fejtette ki Brigitte Kulovits-Rupp. – Egyes előrejelzések szerint a téli hónapokban akár háromszázezerre is ugorhat az osztrák munkanélküliek száma. Az igazgatónő egyszersmind utalt arra is, hogy mindez alapvetően nem befolyásolhatja a Burgenlandban dolgozó 6 és fél ezer magyar munkavállaló helyzetét.

Struktúraváltás

Harald Schermann
Harald Schermann, a Burgenlandi Gazdasági Kamara sajtóosztályának vezetője más oldalról közelítette meg a kérdést. Hangsúlyozta: Ausztriában még mindig jobb a munkanélküliség helyzete, mint az EU más államaiban. Jelenleg Ausztriában olyan mértékű struktúraváltás van folyamatban, amelynek léptéke a lovas kocsis közlekedést felváltó autóskultúra kialakulásához hasonlítható. Egyre több a marketinggel és az információtechnológiával foglalkozó cég – Burgenlandban például tíz évvel ezelőtt 223 volt, idén már 1078 a számuk –, miközben a hagyományos „kézművesipar" csökkenőben, eltűnőben van. – A munkanélküliség rosszabbodó tendenciája nem lehet tartós – vélekedett Harald Schermann. – A szakmailag jól képzett, rugalmas munkaerő iránt pedig mindig lesz kereslet, legyen az osztrák vagy magyar – húzta alá a burgenlandi gazdasági kamara médiafelelőse, aki elmondta: Ausztriában jelenleg 13.550 a magyar foglalkoztatottak száma, ebből 6479-en Burgenlandban dolgoznak.

Kapcsolódó anyagok >>

A sógorok tovább élnek (2003-09-26) >>
Magyar diákok osztrák iskolákban (2003-09-09) >>
Magyarul tanulnak Burgenlandban (2002-03-03) >>
Megyei üzenet az osztrák sógoroknak (2003-09-29) >>
A munkanéküliségi ráta 5,8 százalék volt a 2002-ben (2003-01-30) >>
Csökkent a munkanélküliek száma (2003-08-27) >>
Magas a munkanélküliség az eurózónában (2003-09-02) >>
Munkanélküliség: győri origó (2002-07-25) >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százmilliós pályázat közbeszerzésre

Összességében több százmillió forintos közbeszerzési pályázatokon hirdetett győztest a megyei… Tovább olvasom