Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kérdések a politikai pártokhoz, egyéni jelöltekhez

Az önkormányzati választások közeledtével a TESZ (Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége) megyei szervezete a küldöttgyűlésén hozott határozatának értelmében nyílt levelet küldött a választásokon induló politikai pártokhoz és egyéni jelöltekhez.
A nagyszámú civil szervezet képviselői által aláírt levél hangsúlyozza, hogy a demokrácia alapvető pillére az állampolgári választójog, viszont ennek közvetlen és felelős gyakorlásához elengedhetetlen, hogy a választópolgárok megfelelő információval rendelkezzenek a választási tervekről, a jelöltek konkrét elképzeléseiről. A civil szervezetek kérik a levélben megszólítottakat: ismertessék álláspontjukat és azok megvalósítási évét a következő magyarországi civil társadalom kifejlődése szempontjából általuk fontosnak tartott kérdésekben. A felsorakoztatott hét kérdés között szerepel, hogy választási programjukban miként kívánnak foglalkozni a civil társadalmi kérdésekkel. Terveznek-e jogszabályi változtatásokat a civil szervezetek jogi helyzetére, működésére, támogatására vonatkozóan?
Hogyan képzelik el a civil szervezetek bevonását a döntéshozatali folyamatokba, a demokratikus intézményrendszer fejlesztésébe?
Hogyan vélekednek egy helyi civil érdekképviselet (kerekasztal) szükségességéről és létrehozásáról? Szándékukban áll-e olyan intézkedések meghozatala, me-

lynek célja az üzleti szféra és a magánszemélyek ösztönzése a civil szektor támogatására, és ezt milyen eszközökkel kívánják elérni?
Mindezt annak a koncepciónak a jegyében kérdezik, amelynek célja a győri civil társadalom erősítése, az önkormányzat és a város lakosságának önkéntesen alakított közösségei közötti harmonikus együttműködés és a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának elősegítése. A civil koncepció vállalja azokat az elveket, módszereket és együttműködési formákat, amelyek működésük révén elősegítik az önkormányzat és a civil szféra közötti rendszerszerű, folyamatos és stabil, kölcsönös előnyökön és egymás tiszteletén alapuló együttműködést. Hiszen a civil szervezetek hozzájárulnak a lakosság komfortérzetének javulásához, ezáltal a város versenyképességének javításához.
Az önkormányzatnak érdeke, hogy minél több erős, jól működő civil szervezet legyen Győrben.
A levél szerzői hangsúlyozzák, hogy a választási kampány megkezdése előtt olyan időszakban fogalmazták azt meg, amikor általánosnak tekinthető hazánkban az a felismerés, hogy piacgazdaságra és parlamenti demokráciára épülő társadalmunk háromszektorúvá vált és azt a piaci, állami (önkormányzati) és civil alkotóelemek egyidejű, egymást kiegészítő jelenléte jellemzi. Az eltelt másfél évtized alatt megerősödött és megkerülhetetlen tényezővé vált a sokszínű magyarországi civil társadalom, melyet közel ötvenezer, jelentős részben helyi jellegű, az állampolgárokat különböző céllal, önkéntes alapon összefogó szerveződés alkot. Győrben több mint 700 civil szervezetet vettek nyilvántartásba, melyekből 400 szervezet aktív, meghatározó szerepet vállal az élet szinte minden területén. Ezen sokirányú tevékenységüket a függetlenségüket őrző civil szervezetek az önkéntesség és az önszerveződés elvének következetes alkalma zásával úgy kívánják a közjó szolgálatába állítani, hogy eközben fokozott figyelmet fordítanak a társadalmi igazságosság és szolidaritás eszméjére, és kiállnak az esélyegyenlőség, az igazságosabb társadalom megteremtésének ügye mellett.
Mindez a három szektor között egyenjogúságot, egymás érdekeinek kölcsönös felismerését és tiszteletben tartását, kiegyensúlyozott partnerségi viszonyt, folyamatos együttműködést feltételez. A vitathatatlan eredmények ellenére a magyarországi civil társadalomnak még számos megoldatlan kérdésre kell választ adnia, miközben újabb – többek között az európai uniós tagságból fakadó – kihívásokkal találja magát szembe. A további fejlődést szolgáló válasz közös gondolkodás eredményeként fogalmazódhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárták a ferencvárost, a vác indulhat az nb i-ben

Tovább olvasom