Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Keresettek a bölcsődék

Keresettek Sopron bölcsődéi, szinte mindegyik intézménybe több kisgyereket visznek reggelente, mint amennyi a férőhelyek száma. Az öt bölcsőde 220 helyére jelenleg 260 gyermek jár, ezért érdemes hónapokkal a tervezett kezdés előtt előjegyeztetni a kicsiket.
Évről évre egyre keresettebbek Sopron bölcsődéi. A munkahely elvesztésétől való félelem, a lehetőség a gyes alatti teljes munkaidős elhelyezkedésre, vagy az a tény, hogy az anya egyedül neveli gyermekét, fokozott terhet ró a város bölcsődéire. Az intézmények – jóllehet közel húszszázalékos túlterheltség tapasztalható – megfelelnek az igényeknek.
– Egyre nő az igény a bölcsődei helyekre, de helyhiány miatt nem utasítottunk el senkit – mondta el Földháziné Kocsis Zsuzsanna megbízott intézetvezető. – A városban öt intézményünk működik összesen 220 férőhellyel, de az összes létszám jelenleg 260 és további 62 kisgyerek van „várólistán”. Folyamatos felvételi rendszerrel működnek a bölcsődék, év közben bármikor be lehet iratkozni, de jó, ha legalább egy hónappal a tervezett kezdés előtt jelentkeznek a szülők. Várakozási idő nincs, előjegyzésben csak azon szülők gyermekei szerepelnek, akik előre gondolkodtak, azaz tudják, hogy mikortól lesz szükségük a kicsi bölcsődei elhelyezésére. A tapasztalat azt mutatja, hogy az anyukák alaposan körbejárják a lehetőségeket, érdeklődnek, tájékozódnak gyermekük beíratása előtt, és végül a személyes benyomások hatására döntenek, melyik intézménybe viszik gyermeküket. Egy csoportban az ideális létszám tíz, de tizenkét kisgyerekkel még fenn lehet tartani a színvonalas munkát, így egy-egy gyermekre megfelelő figyelem jut. Sokan nem tudják, hogy a bölcsőde nem kis óvoda, nálunk a meghatározó a szakszerű gondozási-nevelési feladatok ellátása és a személyes kapcsolat.
A felvételre alapvetően az a három évnél fiatalabb gyermek jogosult, akinek mindkét szülője dolgozik. Ennek bizonyításához munkáltatói igazolás szükséges, illetve az elhelyezés előtt egy gyermekorvosi igazolást is be kell szerezni. Feltétel az is, hogy a gyermek állandó lakhelye Sopron közigazgatási határán belül legyen. Amennyiben a gyermek nem óvodaérett, a törvény szerint négyéves koráig maradhat bölcsődében. Bölcsődei díj nincs, de a szülőnek étkezési hozzájárulást kell fizetnie. Ez – étkezésenként – átlag bruttó 266 forintot jelent. A szülők – gondolván a kisgyermek otthoni komfortérzetének biztosítására – általában eldobható pelenkát visznek, mivel az intézményi költségvetésből csak a hagyományos, mosható textilpelenkát tudják a gyerekeknek biztosítani.
– A legtelítettebbek általában a kora nyári és a tavaszi hónapok – folytatta Földháziné Kocsis Zsuzsanna. Azt is elmondta, hogy a beszoktatási időszakban egyszerre egy csoporton belül legfeljebb két új gyermek lehet.
– Nálunk három csoportban a negyven férőhelyre jelenleg negyvenöt kisgyermek jár, de voltak már hatvanan is – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Molnárné Toboz Andrea, a Deák téri 1. Számú Bölcsőde vezetője. Itt is nagy hangsúlyt kap a beszoktatási periódus, a kéthetes idő alatt kezdetben egy-egy órát tölt az intézményben a pici.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy csomagban nyolc csatorna

Új szolgáltatást indít október 30-tól Győrben a ViDaNet kábeltelevíziós társaság: digitális… Tovább olvasom