Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Keresik a vállalatok a frissdiplomásokat

Tizedik alkalommal várták szerdán állásbörzére a fiatalokat a győri Széchenyi István Egyetemen. A rendezvényen 21 javarészt nyugat- dunántúli vállalat kínált munkalehető- ségeket az érdeklődőknek.
A cégek – a közhiedelemmel ellentétben – nem azért alkalmaznak szívesen frissdiplomásokat, mert nekik kevesebbet kell fizetniük. A humánerőforrás-menedzserek szerint inkább azért, mert a magas szintű elméleti tudásuk birtokában őket könnyebben formálják a munkahely elvárásaihoz. A bérkínálatokat elnézve nem is lehet okuk a fiataloknak a panaszra.

A tegnapi győri állásbörzén bruttó 130 ezertől 250 ezer forintig terjedő fizetésekkel kecsegtették a nyelveket beszélő pályakezdőket, ráadásul a legtöbb helyen 13. havi jövedelmet és számos egyéb juttatást – albérleti támogatástól a mozgóbéren át a nyelvtanulási lehetőségekig – is ígértek.

Kevesebb közgazdász kell

A legtöbb ajánlat informatikusoknak, logisztikusoknak és mérnököknek szólt, közgazdászt ezúttal kevesebbet kerestek, mint a korábbi években. A rendezvény egyébként nemcsak az idén végzőket vonzotta, sok alsóbb éves hallgató és régebben diplomázott huszonéves is megtekintette a kínálatot. A vidéki diákok többsége nem szeretne hazamenni, Győrött vagy Budapesten kíván letelepedni.

Nem költöznének haza

Csillag János a gépész szakon fejezi be hamarosan a tanulmányait. A zalaegerszegi fiatalember nyolc állásra is benyújtotta tegnap az önéletrajzát, úgy érzi, ezzel a végzettséggel nem lesz gondja az elhelyezkedéssel. Nagyon megszerette a kisalföldi megyeszékhelyt, s ha lehet, akkor a környéken próbál munkát vállalni. Az ajánlatokat elnézve bruttó 130–170 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat, amivel meg is lenne elégedve.

Balassa Bernadett sem szándékozik visszaköltözni Szombathelyre, annak ellenére sem, hogy ő már tavaly végzett a győri egyetemen logisztikus–közgazdászként, és azóta sem sikerült megfelelő állást találnia. Időközben nyelvet tanult és pályázatíró-tanfolyamon is részt vett, ez utóbbi tudását szeretné a leginkább kamatoztatni. Három céghez be is nyújtotta az önéletrajzát, reméli, sikerül valamelyikhez bekerülnie.

Kormanik János is Győrött képzeli el a jövőjét. Az ajkai fiatalember településmérnökként fog diplomázni, de ezzel a végzettséggel nem igazán talált magának a börzén álláslehetőséget. Szívesen dolgozna kommunális vállalatnál, de önkormányzatnál is, ahol legalább nettó 120 ezer forintos fizetést biztosítanának neki.


Kapcsolódó cikekk >>

Fiatal diplomások készítik az uniós pályázatokat Szabolcsban (2003-06-17) >>
Majdnem négyszáz diploma (2003-02-21) >>
Több tízezernyi állástalan diplomás (2003-06-05) >>
Állástalan pályakezdő diplomások (2004-04-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblákon e-Magyarország

Az uniós csatlakozás tiszteletére, május 1-jére 2004 közösségi internetes pont nyíljon az országban… Tovább olvasom