Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kertész Imre: Magyarország nem dolgozta fel a holokausztot

A Nobel-díjas író a harmincas évekhez hasonló hangulatot érez ma Magyarországon, amely "nagyon fáj neki".
Egyoldalas interjút közölt Kertész Imrével a Le Monde csütörtök délután megjelent számában, amelyben a mértékadó liberális francia napilap a magyar politikai helyzetről és írói koncepciójáról kérdezte berlini otthonában a Nobel-díjas magyar írót.

Kertész Imre szerint Magyarországon a kádári időkhöz hasonlóan ismét "a vezér az, aki elbűvöl". Az író kételkedik abban, hogy az ország választott-e Ázsia és a nyugati világ között, s úgy látja: a jelenlegi helyzet alapja Magyarország "kettős polaritásában" rejlik.

Meglátása szerint Magyarországon soha nem volt demokrácia abban az értelemben, ha "nem politikai rendszerként, hanem a társadalom egészét megmozgató szerves folyamatként" értelmezzük a fogalmat. Magyarország esetében ez a folyamat megakadt a XVI. századában az oszmán birodalom felemelkedésével, s a lemaradást soha nem sikerült behozni.

Úgy látja, hogy Magyarország egymást követően az oszmán, a Habsburg-, majd a szovjet birodalomhoz tartozott, s megpróbálta annak a tömbnek a játékát játszani, amelyik magába szívta, s ebből szerinte az ország jól is jött ki, de csak látszólag. Kádár alatt a szocialista tábor legvidámabb barakkja volt Magyarország, de - mint emlékeztetett - ennek ára az 1956-os forradalom és egy nagyon drága eladósodási politika volt. Szerinte a jelenlegi helyzet csak egy újabb illusztrációja ennek a tendenciózus tévedésnek: a magyar állam a nemzeti érdekek védelmében áll szemben Európával, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szuverenitáshoz tér vissza, pedig ismét téved - állította Kertész.

Az író felidézte egy tíz évvel ezelőtti emlékét, amikor egy német útlevéllel rendelkező magyar diák egy budapesti egyetemen eltöltött félév után "undorral" beszélt neki arról, hogy a magyar egyetemisták mekkora mértékben támogatják a szélsőjobboldalt. Ekkoriban - a német diák szerint - a világban a diákok mindenhol baloldaliak voltak, csak Magyarországon létezett ennyire "konformista és fasiszta" fiatalság. "Nem lehet mindent megmagyarázni, néha el kell fogadni a tényeket. Magyarország egy olyan fatalitás, amelynek sem értelme, sem magyarázata nincsen, s egyedülálló Európában. A magyarok ragaszkodnak a sorsukhoz. Egy nap majd valószínűleg úgy fognak elbukni, hogy nem fogják tudni, miért (történt)" - véli Kertész.

Véleménye szerint Magyarország nem dolgozta fel a holokausztot, nem tartott lelkiismeretvizsgálatot, és soha nem tette fel magának azt a kérdést, hogy miért került szisztematikusan a történelem rossz oldalára.

Kertész a harmincas évekhez hasonló hangulatot érez ma Magyarországon, amely "nagyon fáj neki". Elmondta, hogy jobboldali budapesti barátaival csak titokban tudja tartani a kapcsolatot, mert ő "kockázatot jelent számukra". "Nem veszi ki jól magát meleg kapcsolatokat ápolni velem" - fogalmazott Kertész. Utalt arra, hogy Nobel-díja átvételekor azt hányták a szemére, nem "dicsőítette" a magyarságot, a Valaki más című műve után pedig azért támadták, mert túl sötét képet festett az országról, s azt is feszegették, vajon igazi magyar írónak tekinthető-e.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ragad tollat a tiltakozáshoz, Kertész azt válaszolta: "82 éves vagyok. Beteg. Az én reakcióm az, hogy Berlinbe költöztem. Cselekedni? Csak az íráson keresztül tudok. És amikor megteszem, akkor semmilyen hatása nincsen vagy pedig elítélnek miatta". Kivételt jelent szerinte azonban az utolsó könyve, a Mentés másként, amely - mint fogalmazott - "most először" pozitív reakciókat váltott ki Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 3. mazsolaszolo 2012. február 10. 09:13
  „Nem, nem, Imruskám. Ha százszor is Nobel-díjas vagy, akkor sem kell sületlenségeket összehordani.
  TE nem dolgoztad fel a holokausztot, és azonosulsz Magyarországgal. Aki 80 évesen is folyton rajta tartja a szemét a becsomagolt kis vulkánfíber bőröndjén, mert attól fél, hogy bármikor elvihetik őt, az bizony alsó hangon keményen paranoid - amely lehet a traumatizáció következménye. Illetve annak mindig következménye a paranoia és a paranoid viselkedés. Az pedig azt jelenti, hogy az adott ember nem dolgozta fel a traumát, ami őt érte.

  Magyarország sokgenerációs traumatizáltságot és zsarnokságot nem dolgozott fel (sokuk nem is fog soha), ezeknek csak egy kis részét képezi a holokauszt. Ezzel nem lesz kevésbé embertelen vagy súlyos következményű a holokauszt, de nem is esünk át a ló másik oldalára. Mindenkinek az a trauma fáj a legjobban, ami őt éritnti személyesen.”
 • 2. t680822g 2012. február 10. 02:41
  „Mi magyarok, meg nem dolgoztuk fel, hogy kollégája aki (még) Kossuth díjas, de már nem Budapest díszpolgára, "genetikailag alattvalónak" nevezte a magyar embereket... A magyar nép a zsidók szemében kollektív bűnös, a csecsemőtől az aggastyánig. Egyébként Holokauszt kárpótlás címen hány bőrt húztak le rólunk, és akarnak még lehúzni?”
 • 1. bánki 2012. február 09. 22:37
  „Q-ra nem érdekel !

  Igaza van a Jobbiknak !

  Megélhetési dinamit díjas ,,író"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 9-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom