Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Kertész védelmébe vette az antiszemitizmussal vádolt Walser

Kertész Imre, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje védelmébe vette Martin Walser német írót, akit új regénye, az Egy kritikus halála miatt az antiszemitizmus vádja ért.
A Die Zeit című hetilapnak Kertész - a Zeit-interjúból szerdán nyilvánosságra került részlet szerint - kifejtette: az irodalom, az író élvez akkora szabadságot, hogy még a holokauszt túlélőjét is karikírozhatja.

Martin Walser vihart kavart regényének hősében sokan Marcel Reich-Ranickira, a német irodalmi élet nagytekintélyű kritikusára ismertek rá. A Lengyelországban született, 82 éves műítész egész családja Auschwitzban pusztult el.

Néhány nappal ezelőtt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban megjelent interjúban Kertész Imrét úgy idézték, hogy Walser regényének bizonyos részletei őt személyesen sértik. Később német kiadója, a frankfurti Suhrkamp útján a magyar író nyilatkozatban szögezte le, hogy nyelvi félreértés támadt közte és az őt kérdező újságíró között.

A Német írók Szövetségének elnöke, Fred Breinersdorfer viszont azzal vádolta a Frankfurter Allgemeine újságíróit, hogy hanyagul készítették és dolgozták fel az interjút, s kapva az alkalmon ismét áskálódtak Walser ellen.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három bőr Scooby-Doo-ról

Minden idők egyik legrentábilisabb kutyája, Scooby-Doo csak az Egyesült Államokban több mint 153… Tovább olvasom