Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kerül-e közpénz a fideszes kampányba?

Kerül-e törvénytelenül közpénz a Fideszhez, pontosabban Borkai Zsolt polgármesterjelölt és Szijjártó Péter önkormányzati képviselőjelölt választási kampányába?
Kerül-e törvénytelenül közpénz a Fideszhez, pontosabban Borkai Zsolt polgármesterjelölt és Szijjártó Péter önkormányzati képviselőjelölt választási kampányába? – erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Molnár Csaba győri MSZP-s országgyűlési képviselő, tényeket felsorakoztatva. Ilyen, hogy a Szakács Imre (Fidesz) vezette megyei önkormányzat költségvetésirendelet-módosítással, „egyéb feladatokra nyújtandó támogatásként" az idei nyáron 15 millió forintot nyújtott a Harmónia Művészeti Központ Kht.-nak. Győrben a választási kampányban rendszeresen megjelenik a fideszes jelöltek, főként a Borkai Zsolt polgármesterjelölt támogatását kérő Győri Hírmondó című, 52 ezres példányszámú lap a Magyar Kultúra Kiadó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kiadásában.

A nyilvános céginformáció szerint a Harmónia Kht. tagja és ügyvezetője Takács Zsolt, ugyanő a tagja és részben tulajdonosa a Magyar Kultúra Kiadónak is. A Magyar Kultúra Kiadót tavaly alapították, a Harmónia Kht.-nek viszont nagyobb a kiadói gyakorlata, évek óta megjelenteti a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szócsövének tulajdonított, Nyugati Hírmondó című, 100 ezres példányszámú lapot. Ennek és a Győri Hírmondó címlapjának megjelenése nagyban hasonlít. Takács Zsolt a Fidesz polgármesterjelöltjeként indul lakóhelyén, Vámosszabadiban az önkormányzati választásokon.

Molnár Csaba szerint e tények között nyilvánvaló az összefüggés. Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt kéri Szakács Imrétől, a megyei önkormányzat elnökétől, hogy indítson független szakértőkkel vizsgálatot annak megállapítására, a Harmónia Kht.-nak juttatott támogatásból került-e pénz az említettek kampányába. Másik kérés, hogy Borkai, Szijjártó és Takács hozza nyilvánosságra a Győri Hírmondó költségvetését.

A Fidesz közleménye

A sajtótájékoztatón elhangzottakra a Fidesz győri elnöksége közleményben reagált: „A Magyar Szocialista Párt megkezdte mocskolódó, vetélytársait lejáratni szándékozó kampányát Győrött. Számítottunk erre, azonban rossz hírünk van számukra: a Fidesz nem veszi fel a kesztyűt, nem leszünk partnerek a sárdobálásban. Kíváncsiságuk kielégítése érdekében azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék közelmúltbeli vizsgálata semmifajta kivetnivalót nem talált a megyei önkormányzat gazdálkodásában és megállapította, hogy az mintaszerűen bánik a közpénzekkel.

Így tehát a válasz egyértelmű és megnyugtató: nem került közpénz Borkai Zsolt kampányába. Ami pedig a továbbiakat illeti, a sárdobálást elkerülendő, mi nem kérdezzük meg, hogy Neupor Zsolt szocialista képviselőjelöltnek a Regionális Ifjúsági Iroda vezetőjeként közpénzből kapott fizetése tartalmazza-e Kun András polgármesterjelölt mellett betöltött kampányfőnöki pozíciójának díjazását is. Mint ahogyan azt sem firtatjuk, hogy a győri önkormányzat egyik cége által nyújtott több tízmillió forintos támogatás mennyiben fedezi a Győri Hétben folytatott szocialista propagandát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséren és Peresztegen is újraindulnak

Cséren és Peresztegen is újraindul az őszi, helyhatósági választáson a jelenlegi faluvezető. Bár a… Tovább olvasom