Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Késhet az élelmiszerárak emelése

A sütőipari termékek árai februárban 8–10, a baromfihús árai márciusban 5 százalékkal emelkedhetnek. A húsiparnak és a sütőiparnak nagy szüksége lenne az átadási árak, illetve azon keresztül a fogyasztói árak emelésére.
illusztráció
Többletjövedelem nélkül az élelmiszer-ipari és a mezőgazdasági cégek nem tudnak felkészülni a szabadpiac kihívásaira. Mégis nehéz lesz az áremelési igényt elfogadtatni.
A Győri Sütőipari Kft. februárban 8–10 százalékkal emelné a kenyér és a péksütemények nagykereskedelmi árát a költségek növekedése miatt. Az egyeztetéseket azonban még nem zárta le a cég, tudtuk meg Tormáné Kása Margit igazgatótól.
A Pannon Baromfi Kft. az energiaárak változása okán 5 százalékos áremelkedést mindenképpen indokoltnak tartana. Egyelőre azonban a feldolgozó termékei akciós árakon kaphatók a boltokban. Az egész csirke kilónként 350–360, a csirkecomb 450–460 forintba kerül. A sertéshús ára – mellyel a csirke ára együtt szokott változni – szintén alacsony, így Lvomszki László kereskedelmi főosztályvezető véleménye szerint március előtt nem lesz változás. A termelési költségek meghaladják az értékesítési árat, a baromfitermékek fogyasztói árai jelenleg nem érik el a két évvel ezelőtti szintet. Ezért úgy véli, az árelmaradást az EU-csatlakozás előtt be kell hoznia az ágazatnak, azaz az élelmiszerárakat közelíteni kell a nyugat-európai átlaghoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bill Gates első osztaléka 100 milliót ért

A Microsoft történetében először fizet osztalékot. Ennek értelmében a cég… Tovább olvasom