Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Késik a kolostor felújítása

A sopronbánfalvi karmelita kolostor épülete elhanyagoltságában mind a mai napig lehangoló látványt nyújt. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány égisze alatt zajlanak az előkészületek a felújításra.
Hosszú idő óta lakatlan a sopronbánfalvi karmelita kolostor épülete, amely 1993-ban került vissza eredeti tulajdonosa, a magyarszéki sarutlan karmelita nővérek birtokába. Az épületet végül a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány vásárolta meg, vállalva a kolostor külső-belső renoválását (Kisalföld, 2005. január 29., Kétmilliárdból újítják fel). Az alapítvány létrehozója, Kovács Gábor egy évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az épületből ökumenikus egyházművészeti központot alakítanak ki.
A sopronbánfalvi kolostor ideális helyszíne lehet szobrászok, festőművészek, muzsikusok, komponisták elmélyült alkotómunkájának.
Elhangzott az is, hogy a tömb többlépcsős felújítását uniós és hazai pályázatokon elnyert pénzekből finanszírozzák. Elsőként – még 2005-ben – a pincerendszer százmilliós nagyságrendű renoválását szerették volna elvégezni.
Az eltelt idő során látszólag nem történt semmi. A tömb vakolata hullik, a tető alatti egyik ablak betörve, s az épület bejárata közelében álló, 1667-ben faragott oszlopok szobrai is sürgős helyreállítást igényelnének, mielőtt elnyelné őket az enyészet. A pincerendszer felújításához sem fogtak a szakemberek.
– Az elképzelés megvalósításáról nem mondtunk le – nyilatkozta Kovács Gábor, a művészeti alapítvány alapítója. – Ha nem is látványos formában, de zajlik az egyházművészeti központ létrehozásának előkészülete. Sajnos az elképzeléseinknél több időt vett-vesz igénybe a terveztetés. Ennek oka, hogy olyan műszaki kiviteli tervet szeretnénk benyújtani engedélyeztetésre, amely mind célkitűzéseinknek, mind a műemléki hatóság, az egyházak és az örökségvédelmi hivatal feltételeinek megfelel. Most valószínűnek tartjuk, hogy 3–4 hónap múlva már az engedélyeztetésre is sort keríthetünk. Ezt követően uniós és hazai forrásokra fogunk pályázni. A szükséges önrészeket biztosítja ugyan az alapítvány, de reméljük, az ökumenikus egyházművészetet pártoló projektet a helyi önkormányzat, a történelmi egyházak és más civil szervezetek is támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom