Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Késnek az extra karakteres címek

Biztonsági okokból még egy ideig várni kell a arab, kínai, japán és cirill betűs domainnevek bevezetésére.

A szakértők véleménye az, hogy az új karaktereken alapuló domainek új terepnek számíthatnának az illegális online adathalászok számára. Az ICANN, az internetes domaineket szabályozó szervezet ezért egyelőre még nincs szó a nem latin domainnevek bevezetéséről.

A jelenleg használt Unicode karakterkészletben ugyanis jó pár olyan betű található amely például megtalálható a cirill betűkészletben is. Így ha egy gyanútlan felhasználót egy cirill betűs oldal helyett a magunkéra akarunk csábítani, könnyen összeollózhatjuk az Unicode készletből is a cirillhez hasonló betűket és egy bejegyzett "hamis" domain segítségével könnyen kijátszhatjuk - akár megszerezve az adatait vagy máshogy becsapva a netezőt.

A domain nevek eredetileg 37 karakterből állhattak: az angol ábécé betűiből, kiegészítve a tíz számjeggyel és a kötőjellel, ám évek óta kísérleteznek a nem latin betűs - így többek közt a japán, kínai, arab és cirill - domainnevekkel.
A világban jelentős igény lenne a webcímek nemzetköziesítésére, melyet az is jól mutat, hogy az ENSZ legutóbbi állásfoglalása is elmarasztalta az ennek érdekében tett lépéseket.

Magyar, ékezetes domainneveket 2004. tavasza óta lehet bejegyeztetni. A hazai címeket felügyelő Internet Szolgáltatók Tanácsa azóta olyan címek bejegyeztetését teszi lehetővé, amelyek magyar ékezetes kisbetűket is tartalmaznak, és az ennek bevezetést megelőző két éves szabványosítási folyamat eredményeként a nemzetköziesített domainnevek (Internationalized Domain Name, röviden IDN) 350 nyelv speciális karaktereit tartalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék sorok

Szesztolvaj

Ismeretlen tettes április 15-én 8 óra 5 perckor Győrben, a Déryné u.… Tovább olvasom