Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Később tüntetnek

Az elmúlt napok budapesti zavargásai miatt elhalasztja mára tervezett tandíjellenes demonstrációját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A megye egyetemeiről is több százan készültek a tüntetésre.
Ekler Gergely, a HÖOK elnöke elmondta: a hallgatók iránti felelősségtől vezérelve döntöttek a tüntetés elhalasztása mellett, de a rendőrség is azt javasolta, hogy ne tartsák meg a rendezvényt. Mindemellett továbbra is fenntartják követelésüket, s felszólítják a kormányt, hogy a tüntetés tervezett kezdési időpontjától számított két héten belül készítse elő a felsőoktatási törvény módosítását a tandíj eltörléséről. Ha ez nem történik meg, a diákok a választások után megtartják demonstrációjukat.
Ramecz Ádám, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke csak a soproni egyetemi karokról ötszáz, a győri és mosonmagyaróvári karokról további száz-száz tüntetőre számított, mivel azonban sem a HÖOK, sem a rendvédelmi szervek nem tudják szavatolni a diákok biztonságát, ők sem vonulnak utcára. Most legalábbis nem, a soproni székhelyű hallgatói önkormányzat ugyanis fenntartja állásfoglalását, s amint lecsillapodik a fővárosi helyzet, az ország többi felsőoktatási intézményének diákjaival együtt tüntetni fognak – békésen – a tandíj bevezetése ellen.
– Úgy gondoljuk, ugyanolyan eséllyel indulunk, mintha az elmúlt napok erőszakos eseményei nem történtek volna meg, hiszen azok a tüntetők nem a tandíj, hanem az egész vezetés ellen tiltakoztak. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a HÖOK az a civil, politikailag független szervezet, amelynek véleménye mérvadó kell hogy legyen a kormány számára. Mi nem magát a kormányzatot utasítjuk el, hanem a fizetős felsőoktatás bevezetésének elvét – mondta az elnök.
A győri Széchenyi-egyetem HÖK-elnöke, Kovács Zsolt nem tudta pontosan megmondani, hányan készültek diákjaik közül a fővárosi megmozdulásra, mivel félbe kellett szakítaniuk a regisztrációt, de 200–300-ra becsüli a számukat. Az elnök a feszült budapesti helyzet mellett azért is tartja indokoltnak az elhalasztást, nehogy bizonyos politikai erők a saját céljaikra használják fel a politikamentes megmozdulást, s „más irányba vigyék el” a demonstrációt.
– Nyitottak vagyunk a kommunikációra a kormányzattal, de az álláspontunk szigorúan politikamentes. A tandíj bevezetése csak egy alternatív finanszírozási forrás lenne az intézményeknek, s tartunk tőle, hogy később ezért kevesebb állami támogatást kapnának, ezáltal még jobban rá lennének szorulva a hallgatók pénzére. Ha az elhalasztott tüntetéssel sem sikerül elérnünk a célunkat, az lesz a feladatunk, hogy egy hatékony rendszer kiépítésével biztosítsuk a pénzek igazságos elosztását.
(Győrben felröppentek hírek diáktüntetésekről, de a HÖK-elnökök határozottan kijelentették, ezekhez semmi köze szervezetüknek.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demszky: A főváros kára 50, az államé 100 milliós

Az éjszakai demonstrációk nyomán a főváros kárelhárítási költségei 50 millió forintra rúgnak –… Tovább olvasom