Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Készíts töklámpást!

A sejtelmes, félig ijesztő, félig mókás hangulatlámpát kis kézügyességgel bárki elkészítheti.

Hogyan készítsünk töklámpást?

A töklámpáshoz egy nagy, kerek tök szükséges – minél nagyobb, annál könnyebb kivájni. A lámpáskészítés ideális családi tevékenyésg, azonban vigyázzunk, hogy az éles eszközök ne kerüljenek kisgyerek kezébe!
Először is tisztítsuk meg és töröljük szárazra a tököt, majd vágjuk le a tetejét. Ha billeg, az aljából is levághatunk egy kis szeletet, így biztosan áll majd. Most jön a legnehezebb feladat: ki kell vájni a tök belsejét. Ehhez nem feltétlenül muszáj éles kést használni, de gyerekek biztonságos műanyag késsel, sőt akár kanállal is dolgozhatnak.

További két lakásdíszítési ötlet dísztökből >>
Egy papírra rajzoljuk meg, milyen arcot szeretnénk a töklámpásnak! Lehet ijesztő vagy mosolygós, fogatlan vagy vicsorgó – ahogy tetszik. Vizsgáljuk meg a tököt, melyik részén mutatna jobban az arc! A papírlapot helyezzük a tökre, majd az előrajzolt vonalak mentén tűvel pontozzuk ki a kivágandó részek körvonalait! Ha biztosak vagyunk magunkban, rögtön a tökre is rárajzolhatjuk az arcot filctollal. A szemek és a száj kivágásához mindenképpen éles kés kell. Ha kész vagyunk, törölgessük le a lámpást, tegyünk bele mécsest vagy egy nagyobb gyertyát, és mehet is az ablakba!

Honnan jött a töklámpás?

Bár sokan azt hiszik, töklámpást állítani eredeti amerikai szokás, ez nem igaz: bevándorló írek vitték magukkal évszázadokkal ezelőtt.

A töklámpáshoz – amelyet Amerikában Jack O'Lanternnek neveznek – érdekes legenda fűződik. Volt egyszer egy részeges férfi, Jack, aki szeretett gúnyt űzni az emberekből. Mindenkit megtréfált: a családtagjait, a barátait, sőt, még magát az ördögöt is. Egyszer az ördögöt felcsalta egy almafára, hogy dobjon le neki néhány almát, mert nagyon éhes. Amikor az felmászott, hogy teljesítse a kérést, Jack gyorsan kereszteket karcolt a földbe a fa köré, így csapdába ejtette az ördögöt, aki nem tudott
lemászni a fáról. Az ördög addig könyörgött, amíg Jack egyezséget kötött vele: elengedi, de cserébe a szabadságért a halála után nem viszi el a lelkét. az ördög megígérte, Jack pedig eltüntette a kereszteket, így az lemászhatott az ágak közül.

Amikor évekkel később Jack meghalt, a szelleme azonnal a mennyország fényes kapujához ment, ott azonban meglepetés érte: szent Péter nem engedte be a kapun, mert életében fukar és gonosz ember volt. Jack szelleme elindult hát a pokol felé, hogy végre nyugalmat leljen, az ördög azonban emlékezett az alkujukra és ő sem engedte be a kapun. Azért odadobott neki egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy Jacknek ne kelljen vaksötétben kóborolnia. Jack beletette a mécsest egy kivájt
fekete retekbe – életében ez volt a kedvenc étele, így mindig magánál hordott egyet – és elindult.

Azóta nem talál nyugalmat, lámpásával világítva bolyong a mennyország és a pokol között. Az emberek pedig Halloween éjszakáján lámpást készítenek, hogy távol tartsák otthonuktól a szellemeket. Most már ez a lámpás nem fekete retekből, hanem tökből készül, azt ugyanis jóval könnyebb kivájni és díszíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A film nem pótolhatja a könyvet

Karda Beáta, a ma is népszerű táncdalénekes Győrött kezdte meg tanulmányait. A Gárdonyi-iskola… Tovább olvasom