Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Készítsünk virágvályút fatörzsekből, rönkökből!

A kertépítés során gyakran gondot okoznak a kivágott fatörzsek, pedig sokoldalúan felhasználhtjuk őket.

A kertépítés során gyakran gondot okoznak a kivágott fatörzsek. Eltüzelni nincs szívünk, bútorkészítésre alkalmatlanok. Vagy mégsem? Nincs is szebb kerti „bútor", mint egy farönkből kialakított virágláda.

Virágvályú készítésére a legalább 30-40 centiméteres átmérőjű egészséges, egyenes törzsek alkalmasak. A végüket fűrészeljük egyenesre, élüket pedig kisfejszével, szekercével vagy jó széles vésővel ferdén munkáljuk le. A törzset szabadítsuk meg a kérgétől, ha szükséges vonókéssel munkáljuk le a törzs esetleg felszálkásodott felületét. A törzsről hosszában lefűrészelve alakítsuk ki a leendő virágvályú egyenes talprészét, majd sík talajra állítva most már biztonságosan hozzáfoghatunk a fatörzs kivájásához.
Először az üreg két végét határoljuk be egy-egy függőleges vágással, ezek legalább a törzsátmérő harmadával essenek beljebb a bütüknél (a fa végénél). Harminc centis törzsátmérő esetén tehát legaláb 10 centivel, és így tovább.

Elő a láncfűrészt!

Ma már sokan vásároltak hobbicéllal is elektromos, vagy robbanómotors láncfűrészt, a későbbiekben nagy szükségünk lesz rá. Kezdjük úgy, hogy a vízszintesen tartott láncfűrésszel vágjuk be a törzset, majd hosszában befűrészelve is „jelöljük" ki az üreg szélét. Ezt követően megint keresztirányba vagdossuk be a fatörzsből kiemelendő részt. Most már azonban jó mélyen fűrészeljük be a később kivésendő faanyagot. Óvatosan, ne hogy vágás közben kilyukasszuk alul a törzset. (Tovább tart, de aki ritkán használ láncfűrészt, talán jobb, ha kezdetben kisebb mélységű vágásokkal szabdalja fel a faanyagot, majd ezt követően egy nagy favésővel fejti ki  a bevagdosott anyagot.) Az üreget mélyítsük a kivánt szintig, végül pedig az oldalait és alját munkáljuk egyenletesebbre. E munkához is jól használható egy nagy favéső.

A virágvályú bélelése

A kifaragott virágládát kívül-belül jól itassuk át fakonzerváló anyaggal, majd aljára lábként két vaskosabb ágdarabot csavarozva állítsuk a helyére. A törzs üregét béleljük ki műanyag fóliával (enélkül hamar elrothadna a favályú), csak ezt követően töltsük fel termőfölddel, majd ültessünk bele virágokat. A fóliabélést a sarkokban lapolva hajtogassuk össze, miáltal megakadályozzuk a bélés szivárgását, így elejét vehetjük a fa gyors elkorhadásának is. A lábakra azért van szükség, hogy a törzs ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a talajjal, ne támadják meg a farontó gombák.

Tuskókból

A talajból kiemelt nagyobb tuskókból is készíthetünk ilyen környezetbe illő természetes anyagú virágládákat, ám ezeknél a megfelelő üreget kissé nehezebb kialakítanunk. A láncfűrésznek csak a végéhez közel lévő végével dolgozhatunk, mint marót használva a tuskó belsejének faanyagát fokozatosan forgácsolva készíthetjük el a szükséges üreget. A tuskót célszerű oldalra fordítanunk, és fogásonként körbeforgatva már előnyösebb helyzetben kezelhetjük a láncfűrészt, a mélyedést is szabályosabban tudjuk megformálni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom