Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Készül a közbeszerzési törvény

A január elsején hatályba lépő, keret jellegű új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeleteit még novemberben megtárgyalja a kormány - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.
A nemzetközi konferencia tapasztalataiból néhány még beépülhet a rendeletekbe - tette hozzá az államtitkár.

Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke az uniós és a magyar közbeszerzési rendszer azonos problémájának nevezte a kis- és középvállalatok rész-ajánlattételi lehetőségét, és a pénzügyi feltételek túlzott megkövetelését az ajánlattevőktől.

A tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek közbeszerzésekből való kizárásában a magyar szabályok lesznek a legszigorúbbak az EU-ban - utalt Hegmanné Nemes Sára, az új közbeszerzési törvény szabályaira. Ugyanakkor a hazai mikro- és kisvállalkozásokra szabott speciális eljárást tartalmaz a törvény, megkönnyítve a tendereken történő indulásukat - tette hozzá.

Az európai országokban a szükségesnél ötször-hatszor több árbevételt követelnek az ajánlatkérők az ajánlattevőktől - mondta a konferencia egyik előadója, Klaus Wiedner, aki az Európai Bizottság közbeszerzési jogalkotásért felelős egységét vezeti.

Ezzel hátrányba kerülnek a kisebb cégek. Azt is felvetette, hogy a cégek kaphatnának uniós közbeszerzési útlevelet, amely megkönnyítené a más országban való ajánlattételt. Az Európai Bizottság szorgalmazza azt, hogy az innovatív termékek a közbeszerzések elbírálásakor élvezzenek előnyt, akkor is, ha drágábbak a hagyományos termékeknél.

Olvasóink írták

  • 1. Közbeszerzésfigyelés 2011. november 23. 15:52
    „A cikkel kapcsolatban mindenki figyelmébe ajánlok egy online közbeszerzési értesítő szolgáltatást. Naponta cégreszabva küldenek értesítéseket e-mailen a kiválasztott témakörből. Az oldal elérése: http://www.kozbeszerzes-online.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: elfogadhatatlan lenne, ha leépítenének a NAV-nál

A párt szerint akár több ezer fős létszámleépítés lehet a következménye annak, hogy a kormány a… Tovább olvasom