Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Készül az ország 2030-ig szóló energiastratégiája

Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiája december 15-éig elkészül, jelenleg négy munkacsoport dolgozik a témán - mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára szombaton a Valóságos Kincsesbánya című alternatív energetika Kárpát-medencei fórumon, Budapesten.
Olajos Péter elmondta: a készülő energiastratégia fő pillérei az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság, a versenyképesség és a gazdaságélénkítés.

Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a fórumot köszöntve kiemelte: az Új Széchenyi Tervben lesznek majd olyan fejlesztési programok, amelyek lehetővé teszik, hogy a hazai vállalatok jobban bekapcsolódjanak az alternatív energiatermelésbe.

Olajos Péter kitért arra, hogy a magyar EU-elnökség idején, 2011. első félévében az energia kiemelt terület lesz, köztük az energiatakarékosság előmozdítása, a fogyasztói jogvédelem erősítése.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a 2011. január 15-én induló Új Széchenyi Terv hét kitörési pontot határoz meg, és 1.000 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg 100 pályázati ablakban. Ebben szerepelnek majd az energiafelhasználás szempontjából fontos témakörök, a zöldgazdaság és az otthonteremtés.

Olajos Péter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az energiatakarékossági programok mellett. Ennek érdekében több programot indít majd, köztük a középületek, a lakóingatlanok felújítását segítőket.

A fórumon a megújuló és az alternatív energia arányának növelését az egyik kitörési pontként említette a helyettes államtitkár, mert lehetőséget ad a munkahelyteremtésre, a hazai zöldipar kialakítására, és új területet nyit meg a kutatás-fejlesztés, az innováció számára.

A zöldgazdaság hátterének megteremtésére létrehozzák a zöldgazdaság informatikai adatbázisát, az energetikai szaktanácsadói országos hálózatot, erősítik az energetikai szakképzést, a társadalmi tudatformálás több tárca együttműködésében - mondta Olajos Péter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV busz ütközött teherautóval: 3 sérült

Hárman sérültek meg könnyebben abban a balesetben, amelyben egy BKV busz ütközött össze egy… Tovább olvasom