Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Készülnek a győri ingyenbérletek

Ingyen utazhatnak 2004. januártól Győrben a helyi buszjáratokon a városban tanuló diákok – körülbelül 27 ezren. Amíg elkészülnek a negyedéves bérletek, elég a buszsofőrnek felmutatni a diákigazolványt.
Amíg nincs bérlet, megteszi a diákigazolvány is – mutatja Bencze István szakmunkástanuló.
Nem egyedülálló, de nem is gyakori még másutt: Győr önkormányzata átvállalta a városban tanuló (tehát nem csak az itt élő) diákok helyi utazási költségét. Magyarán, a buszbérletek díja nem a családi költségvetést terheli ezentúl. Az önkormányzat a Győrben tanuló általános, középiskolás, főiskolás és egyetemista (államilag finanszírozott) diákok bérletét megveszi az utazási társaságtól, erre a célra költségvetésében 106,8 millió forint szerepel.

Még diákigazolvánnyal

Az összeírás az iskolákban még tart, s várhatóan e héten fejeződik be, így csak hozzávetőlegesen lehet tudni, hogy a Kisalföld Volán úgy 27 ezer negyedéves bérletet ad majd át ingyen az oktatási intézményeknek. Lencse Gyula, a társaság helyi személyszállítási üzletágvezetője lapunknak elmondta: a bérletigényeket az iskolákban írják össze, az igénylések folyamatosan érkeznek a Volánhoz, de még kell némi idő, amíg ezek alapján a bérleteket ki tudják nyomtatni... A tanulókat ez azonban nem érinti, hiszen addig is, amíg bérletüket megkapják az iskolában, ingyen utazhatnak a buszokon, csupán a diákigazolványuk felmutatásával.

Az üzletágvezető elmondta azt is, hogy bár több tájékoztató elhangzott már a tudnivalókról, sokan még bizonytalanok. Ám az biztos: diákbérletet csupán kevesen vásároltak. Ha valaki mégis megvette, pedig ingyen járna, a Volán „megtalálja a módját", hogy a kiadott pénzt visszatérítse.

Rugalmasan

Tulajdonképpen a vártnál rugalmasabban megy minden, erősíti meg Olaszi Imre, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője. Az iskolákkal folyamatos az egyeztetés, és már abban is megállapodás született, hogy az a tanuló is kaphasson bérletet, akinek nincs diákigazolványa. Becslések szerint ugyanis a diákok 5–10 százaléka nem váltott ki diákigazolványt. Esetükben a bérletjogosultsághoz elég lesz az iskolalátogatási bizonyítvány.

Aki nem itt tanul

Általános és középiskolás diákok esetében egyszerű a helyzet: teljesen ingyen kapják a negyedéves bérletet. Az igényt az iskoláknak ebből adódóan negyedévenként kell megújítaniuk.

A felsőoktatásban tanulóknak úgynevezett szemeszterbérletük van (ez most január 31-ig érvényes, a következő pedig február 1-jétől augusztus 31-ig). Ezeknek a bérleteknek a fele költségét az önkormányzat fizeti – másik felét pedig vagy az oktatási intézmény, vagy a hallgatói önkormányzat. De hogy hol, ki, hogyan, arról egyelőre nincs információja a polgármesteri hivatal oktatási irodájának, az egyeztetések még a héten tartanak.

Fontos információ lehet viszont, hogy az a diák, aki győri lakosnak számít, de nem Győrben tanul, jelentős kedvezménnyel veheti meg a városi bérletet, a tavalyi 910 forint helyett most 300 forintért. Ez cirka két buszjegy ára (a jegy most elővételben 130, a sofőrnél váltva 175 forint). Ha tehát havonta akár csak egyszer hazajön a távoli kollégiumból, s itt buszra száll, már megéri...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemi szarkák az Audiban

Egy beszállítócég teherautóinak raklapjai alá rejtve loptak ki milliós értékben alkatrészeket az… Tovább olvasom