Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Két év letöltendőre ítélték Geréb Ágnest

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

Geréb Ágnest bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény elkövetésében; a nem jogerős ítélet szerint a legkorábban egy év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra. Négy vádlott-társa közül hármat a bíróság felmentett a vád alól, egyiküket 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte.

Geréb Ágnes házi őrizetben marad a még nyomozati szakaszban lévő ügye miatt.

Az ítélet indoklása még tart, a bíró részletesen taglalja a vád tárgyává tett ügyeket.

Geréb Ágnest 2007 októberében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt jogerősen három évre már egyszer eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Az ítélet szerint 2000-ben szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek, de nem tartotta be a szakmai protokollt, az újszülött ezért oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

A második per - amelyben csütörtökön született meg az elsőfokú ítélet - 2010 júniusában kezdődött. Az ügyészség négy - 2003-ban, 2006-ban valamint 2007-ben történt - otthonszüléssel kapcsolatban emelt vádat maradandó fogyatékosságot eredményező, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt Geréb Ágnes és négy társa ellen. Az ügyész súlyosbító körülményként értékelte, hogy Geréb Ágnes az egyik tettét a büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Egy 2003-ban történt ikerszülésnél a második gyermek nem lélegzett, amikor világra jött. Próbálták a helyszínen újraéleszteni, de nem sikerült. Ezt követően újszülöttmentő szállította kórházba. A gyermek súlyos agykárosodást szenvedett és fél éven belül a kórházban meghalt.

2007 szeptemberében egy Geréb Ágnes által a Napvilág Születésházban vezetett szüléshez mentőt kellett hívni, mert beszorult a magzat válla. A nőt kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést, de a magzatot nem tudták újraéleszteni. Ugyanebben a hónapban Geréb szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de ebben nem gyanúsították meg.

Szintén 2007-ben egy otthonszülésnél, ahol Geréb Ágnes bábaként volt jelen, az anya a szakmai protokoll által megengedett vérveszteség kétszeresét szenvedte el.

A bírósági ügyben szerepel egy negyedik otthonszülés is, azon Geréb Ágnes nem volt ott, abban egyik vádlott-társa érintett.

Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A vádlottak kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz arra hivatkozva, hogy az otthonszülés szabályai kialakulóban vannak.

Mindezektől függetlenül, egy újabb eset kapcsán Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította. Az egyik esetben az általa vezetett születésházban egy szülésnél komplikációk léptek fel és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteniük.

Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A szülésznő szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek. Geréb Ágnest egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő is meglátogatta a Gyorskocsi utcai központi fogdában.

Olvasóink írták

 • 9. fles2 2011. március 25. 07:48
  „minimum 10 év fegyház!elmebajos ez a nő és az is aki nála szül!”
 • 8. bánki 2011. március 24. 19:53
  „Kevés ! Tizenkét év !

  Boszorkány !”
 • 7. klj_54 2011. március 24. 19:29
  „Ismerős a legfőbb ügyész címe ahogy Ági is!
  Emiatt aztán minden tudomásomra jutott kórházi szüléskor elkövetett bármilyen eseménynél feljelentést teszek!
  Élek alkotmányos jogommal, mert gyalázat az amit Ágival művelnek!
  Van egészségügyis a családban, készülhet a legfőbb ügyész...

  Nem érzem azt, hogy elmebeteg lennék, de nincs kizárva!
  Egyszerűen Justizmordnak vélem a büntetés mértékét és a mellékbüntetést is!
  Ennyi erővel miért nem adnak neki egy selyem zsinórt?”
 • 6. dodó 2011. március 24. 18:05
  „Nehogy az legyen a vége, hogy antiszemita ítélet született!”
 • 5. lidocain 2011. március 24. 16:58
  „sajnos ez várható volt. bespinhez hasonlóan én is szeretnék egyszer intézményen belül történt mulasztásért hasonló ítéletről hallani. remélem enyhítik másodfokon. nem ő való börtönbe hanem a bűnözők. de ez az ország ma nem erről szól.”
 • 4. TELSTAR 2011. március 24. 16:49
  „Meddig sajnáljátok/sajnáltatjátok még azt az elmebajos sarlatánt ?”
 • 3. queenmargareth 2011. március 24. 16:43
  „és a sok hülye szülő????????megússza?”
 • 2. nyomdasz63 2011. március 24. 16:17
  „Szégyen !”
 • 1. bespin 2011. március 24. 16:05
  „Intézményi keretek közt történt halálesetek közvetett vagy közvetlen okozói mikor kapnak(kaptak) 2 év letöltendőt?
  Gondolom, többen is tudnánk neveket felsorolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: Gyöngyöspata ügye mintaértékű

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint minden más hasonló problémákkal küzdő település… Tovább olvasom