Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Két év múlva már az önkormányzatokat is elöntheti az adósság

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese szerint a magyar önkormányzatok GDP-hez viszonyított, alig 3 százalékos eladósodottsági mutatója az uniós tagállamok középmezőnyébe helyez minket.
A nyugat-európai országok mutatói ennél sokkal magasabbak, Franciaországban és Olaszországban például nyolc százalék körüli az eladósodottság mértéke.

A szakember szerint nem várható tömeges önkormányzati csőd Magyarországon, 1999 óta mindössze 28 (zömében kistelepülési) önkormányzat ellen indult eljárás, közülük is 26 esetben nem a hitelező, hanem maga az önkormányzat indította el a folyamatot - írja a Napi Gazdaság Online.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO pénzügyi tanácsadó igazgatója szerint ugyanakkor aggodalomra adhat okot az, hogy azok az önkormányzatok, akik már felhasználták a kötvénykibocsátásból származó összegeket, vagy azok jelentős részét, azoknál döntően a folyó kiadások fedezésére mentek el a pénzek.

Komoly gondot jelenthet a későbbiekben az is, hogy olyan fejlesztéseket valósítanak meg a települések a kötvényekből, illetve a hitelekből - akár uniós támogatás mellett is - amelyek a későbbiekben nem, vagy csak szerény mértékben növelik a bevételeiket, így a kötvények visszafizetésének lehetőségei jelentősen csökkennek.

A gondot főleg 2010-től várhatóak, amikortól a kibocsátott kötvények esetében tömegével jár majd le a tőkemoratórium.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2008. november 24. 15:46
  „Logaritmus-nak! Maga tényleg ennyire beszűkült? Miért nem inkább az SZDSZ-MSZP-s 1000 milliárdokat felzabáló, a kerületekre rányomuló fővárosi önkormányzat és herdálásai zavarják???”
 • 2. Logaritmus 2008. november 24. 13:14
  „Sebaj, maradjon a sokezer életképtelen és felesleges kis önkormányzat, meg a haszontalan és pazarló fideszes megyék, úgyis térdig járunk a pénzben.”
 • 1. Iza3 2008. november 24. 13:05
  „EMBEREK!!!!!

  Szerintem jelentsünk Államcsődöt!!!!!
  MOST ÉS ITT!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenő bevételekkel számol a főváros

A saját bevételek, elsősorban az adóbevételek csökkenésére számít 2009-ben a főváros a gazdaság… Tovább olvasom