Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Két éven belül felújítják

Csak látszólagos a csend a papréti zsinagóga felújítása ügyében – jelentette ki Walter Dezső. A polgármester szerint jövőre, de legkésőbb 2008-ban felújítják az épületet.
A papréti zsinagóga éveken át tartó tárgyalássorozat eredményeként került Sopron tulajdonába. Amikor közel két évvel ezelőtt megtörtént a földhivatali bejegyzés, mindenki azt remélte, hogy felgyorsulnak az események és rövidesen megújul az 1890-es években épült zsidó templom. Nos, azóta elmúlt két év, és látszatra semmi sem történt annak érdekében, hogy a város egy új kulturális központtal gyarapodjon.
– Tévedés – jelentette ki Walter Dezső polgármester. – Mint ismert, a felújítás érdekében létrehoztunk egy kiemelt közhasznú alapítványt, amelyre már érkezett pénz külföldről, annyi, amennyi a mostani számítások szerint elegendő lehet az épület külső rendbehozatalára. Addig azonban nem kezdjük el, míg az összes szükséges pénz nem áll a rendelkezésünkre, mert annak nincs értelme, hogy félbemaradjon a rekonstrukció.
Kérdés persze, hogy honnan lesz pénz a belső munkálatokra, a kulturális központi funkciók kialakítására.
– Tárgyaltunk a Képcsarnokkal, hiszen – többek között – egy galériát is szeretnénk létrehozni. Beszéltünk Izrael magyarországi nagykövetével is, de az ottani háborús helyzet kissé keresztülhúzta terveinket, ugyanis augusztus 24-én lett volna egy újabb találkozónk, helyette novemberben lesz. Ekkor tartják – kérésemre – Sopronban a zsidó ügyvédek nemzetközi találkozóját. Remélem, ezen sikerül a zsinagóga ügyében is előbbre jutnunk.
Walter Dezső úgy látja, jövőre, de legkésőbb 2008-ban befejeződhet a zsinagóga teljes felújítása, amelynek eredményeként – éppúgy, mint az ország más településein – méltó funkciót kap a már a második világháború óta nem használt, de a zsidóság és a soproniak számára mégis fontos egykori templom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorral látogattak Ágfalvára

Schefflenzből, Ágfalva németországi partnertelepüléséről fellobogózott traktorok nyergében érkezett… Tovább olvasom