Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Két évet is kaphatnak a futballhuligánok

Két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók szeptembertől a futballhuligánok az erről szóló törvényváltozások életbelépésével, a sportrendezvények biztonsági besorolására az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) működő minősítő bizottság tehet javaslatot.
Pintér Sándor belügyminiszter korábban arra hivatkozva kezdeményezte a változtatásokat, hogy a futballmeccseken elszaporodott szurkolói rendbontások kedvezőtlenül befolyásolják a nézőszámot és ebből adódóan a csapatok bevételeit.

A jogszabályhoz kapcsolódó kormányrendelet értelmében a biztonsági kockázatot minősítő bizottságba a jogszabály hatálya alá eső sportágak szakszövetségei egy-egy, míg az ORFK hat tagot delegálhat, az elnököt a rendőrség jelölheti.

Változnak a fokozott, illetve a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvények biztosítására vonatkozó előírások is. Az előbbiek esetében a szervező 15 nappal korábban köteles felkérni az illetékes rendőrkapitányságot, hogy térítés ellenében működjön közre a sportlétesítményen belüli rend fenntartásában, ugyanakkor a kiemelt kockázatú sportrendezvények biztosítását a rendőrség közfeladatként végzi. A minősítő bizottságnak legkésőbb a sportrendezvények előtt 18 nappal kell javaslatot tennie a mérkőzések biztonsági besorolására, kivételes esetben ez az időpont legfeljebb 5 napra csökkenhet.

A további törvénymódosítások többsége a sporttörvényt érinti, így a szakszövetségek kötelesek megalkotni a sportrendezvényeik biztonságos lebonyolításához szükséges előírásokat tartalmazó szabályzatot; ennek hiányában, vagy ha nem szereznek a szabályzatnak érvényt, állami támogatásuk felfüggeszthető, visszavonható. A labdarúgó-szövetség és az egyesületek emellett kötelesek biztonsági referenst alkalmazni, a szükséges műszaki és biztonsági intézkedéseket - például a szurkolótáborok elkülönítéséhez - ugyanakkor a rendőrség határozza meg.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2011. augusztus 31. 08:08
  „Az este elnéztem, nem ide akartam küldeni.
  Mivel igencsak komoly gondok vannak a látásommal, ezért copy & paste írok, kevesebb hiba marad benne.
  Sorry”
 • 2. deszkás 2011. augusztus 31. 07:50
  „Ez a "fradi" drukkerekre is vonatkozik?”
 • 1. klj_54 2011. augusztus 30. 21:06
  „Nokérem itt és most Justizmord esete forog fenn!
  Remélem átmegy a moderáláson, de azért leírom.
  Amíg Orbán fizette a Kossuth teret körbevizelő embereket, amíg az általa felbujtott tömeg tört zúzott addig nem volt baj?
  Most, hogy pár begőzölt fiatal a szemébe merte mondani azt, amit az őt körülvevő (és pecsenyéjüket sütögető!) emberek nem mernek, mindjárt börtönbe velük?
  Nem akarom reklámozni azt a nyilvános portált, ahol nem győzöm csitítani az emberek értelmesebbjét!
  Nem ilyeneket mondanak, írnak, mint amit a suhancok mondottak, hanem attól százszor komolyabbakat!
  Ha így halad, a TEK dolgozni fog:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva baleset a 2-es főúton: 4 jármű ütközött

A Szendehely és Rétság között történt balesetben hárman könnyű sérüléseket szenvedtek. Tovább olvasom