Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Két fejlesztés a Rába-gyár helyén

Néhány év múlva akár egy új bevásárlóközpont és egy komplett városrész is lehet Győrben a Rába-gyár Budai úti telepének helyén.

Dusza András, a Rába rt. kommunikációs vezetője a német ECE által tervezett bevásárlóközpont helyét mutatja.
A cég ezzel kapcsolatban két befektetővel írt alá opciós szerződést.
„ A Rába eldöntötte, hogy termelését 2005 végére a győri repülőtéri, a kapuvári, a móri és a sárvári telephelyére koncentrálja, miközben a Budai úti telephelyet felszámolja" – nyilatkozta Szabó József beszerzési és eszközhasznosítási igazgató. A cég a 45 hektáros ingatlanra két opciós szerződést kötött: egyet a német ECE-vel, egyet az izraeli Engel-csoporttal. Előbbi bevásárlóközpont, utóbbi egész városrész építését tervezi – egymástól függetlenül. Ehhez a város rendezési tervét módosítani kell.

Egy német ingatlanfejlesztő cég bevásárlóközpontot építene a Rába-gyár győri Budai úti telephelyén, amelyen – ettől függetlenül, emellett – az izraeli Engel-csoport egy komplett városrészt alakítana ki.

„ A német ECE ingatlanfejlesztő cég opciós szerződést kötött a Rába rt.-vel a győri Budai úti telephely 14-es számú főúthoz és Belvároshoz közelebb eső, kisebb részére" – erősítette meg a Kisalföld információját Szabó József beszerzési és eszközhasznosítási igazgató. Az ECE bevásárlóközpont építését tervezi. A 45 hektáros ingatlanra egyébként a Rába már korábban aláírt egy opciós szerződést az izraeli Engel-csoporttal, amiben egy egész, új városrész építéséről van szó. A győri vállalat korábban döntött arról, hogy ezt a telephelyét felszámolja.
Hamarosan kiválasztják a Rába-gyári terület és a környék rendezési tervének tervezőjét – ezt Németh Iván győri főépítésztől tudtuk meg. Elképzelések – igaz, nem véglegesek – már most is vannak. Eszerint a 45 hektáros területet három fő irányból lehetne megközelíteni: a Budai út és a Móricz Zsigmond rakpart felől, valamint a Schwarzenberg utca meghosszabbításában.
A szakember szerint itt komplett városrész alakítható ki alacsony energiafogyasztású házakkal. A területen elméletileg öt-hat ezer lakás fér el, amelyek 15–20 ezer embernek biztosíthatnak otthont. Németh Iván hangsúlyozta: valójában szó sincs gazdagoknak fenntartott, mások számára zárt terület kialakításáról. A főépítész azt is megjegyezte, hogy a tervezett bevásárlóközpont kapcsán részletes – egyebek mellett a forgalomnövekedésre kiterjedő – hatásvizsgálatot végeznek. Németh Iván szerint a két fejlesztés egész Győr fejlődését segítheti egy második Belváros kialakulásával, amelynek „főutcája" a Pálffy Miklós utca–Schwarzenberg utca tengely lenne.
A végső szót a város közgyűlése mondja ki arról: a Rába-gyári területen és környékén mi épüljön és mi ne: a rendezési terv módosítása legkorábban jövő év végén kerülhet a képviselők elé.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy finomság az arab konyhából

Tovább olvasom