Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Két hét múlva derülhet ki az új államfő személye

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke április 16-án jelölhet új államfőt a kormánypárti frakciószövetség hétfő késő esti felkérése után.
A Schmitt Pál lemondása utáni jelölési folyamatról a frakcióvezetők az esti órákban ötpárti egyeztetést tartottak az Országgyűlés épületében, a miniszterelnök pedig több mint két órán át tartó egyeztetésen vett részt az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László dolgozószobájában. A fideszes házelnök esetleges jelöléséről ugyanakkor újságíróknak azt mondta, "nem aktuális kérdés".

Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője - az este fél tizenegykor kezdődő kormánypárti frakcióülésről távozva - azt mondta: azért adtak két hetes határidőt a kormányfőnek, mert a Schmitt Pál lemondása után tartott ötpárti tanácskozáson meghallgatták az ellenzék véleményét, amely szerint az ország érdeke egyfelől, hogy rövid időn belül legyen új köztársasági elnök, másrészt viszont az, hogy a jelölt kiválasztásakor kellő körültekintéssel járjanak el.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: kedd reggel tájékoztatja az ellenzéki frakciók vezetőit a kormánypárti frakciószövetség döntéséről. Az MTI kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy az alig húszperces frakcióülésen Orbán Viktor és Lázár János beszédén kívül képviselői hozzászólás nem hangzott el, ahogyan lehetséges államfőjelölt neve sem. A kormánypárti képviselőket arra kérték, hogy az április 16-i jelölésig ne nyilatkozzanak a témáról.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint még senkinek nincs államfőjelöltje. Kósa Lajos az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról tartott ötpárti egyeztetés után nyilatkozott így, míg Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta, hogy Kövér László "az egyik erős jelölt". Az ellenzéki pártok képviselői egyetértettek abban, hogy az egyeztetésnek nem volt valódi értelme, mert a Fidesz-KDNP frakcióülésén dőlhet el az államfőjelölt személye.

Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, Kósa Lajos azt válaszolta: lényegében nem. Kiemelte: az eddigi szabályrendszer alapján jelölnek, vagyis a Fidesz elnöke, Orbán Viktor jelöl majd a frakciónak. Ennek időpontját nem tudta megmondani a politikus.

Mesterházy Attila szerint az ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre. Az ellenzéki politikus látszategyeztetésnek minősítette az ötpárti megbeszélést, és hozzátette: bár az MSZP véleménye szerint nem lehetne pártkatona a köztársasági elnök, a tanácskozáson az derült ki, a kormányoldal nem zárja ki Kövér László megválasztását, sőt ő az egyik "erős jelölt". Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő.

A Jobbik szerint csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről - mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak.

Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni. Hozzátette, továbbra is szeretnék, ha közvetlenül választanák meg az államfőt, de ezt a felvetésüket a kormányoldal nem támogatta.

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek előre eldőlt az eredménye - ismertette a párt véleményét Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen " megalázó folyamatba belökni" olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek.

Schmitt Pál hétfő kora délután jelentette be a parlamentben, hogy lemond államfői hivataláról. Döntését azzal magyarázta, hogy plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie.

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2012. április 03. 09:47
  „Sajnos ez a baja országunknak hosszú éve óta! A magyar soha nem tudta eldönteni, hogy kire és mire szavazzon,Magyarországon eddig mindig csak valami ellen tudott szavazni a szavazók többsége! Ez már vagy impotencia a szellemi szint terén,vagy olyan makacsság amely abból adódhat, hogy a magyar nemzet többségének a szellemi szintje a cipője méretével megegyező! Ez egyébként a hozzászólások többségében is- kevés kivételtől eltekintve! - tetten érhető!Bizony ideje lenne már végre észhez térnie ennek a nemzetnek még a sok nemzetisége ellenére is, mert talán rá kellene jönni végre arra, hogy önmagát pusztítja el gazdasági és pénzügyi téren egyaránt!

  Az új államfő személyére egyértelműen Acd.Prof.Dr. Vizy E.Szilveszerter lenen a legalkalmasabb, széles műveltségű, nagy tudású, nemzetközi- és világszínvonalú tudós, aki egészen biztos meg fogja tudni találni a sokat emlegetett "nemzetegyesítés" megoldásának törvényszerűségeit és annak gyakorlati útját! Bizony ráférne nemzetünkre egyfajta összefogás, mert ebben az országban a széthúzás, az "egymásnak történő betartás" már olyan szintet ért el, amely nemzetünk önpusztulását is előidézheti nagyon rövid időn belül! Ennek megakadályozására, a helyzet kiegyensúlyozásának érdekében teszek javaslatot a magyar Tudományos Akadémia közelmúltig volt elnökére.A jelenlegi akadémiai elnök, Acd.Prof.Dr. Pálinkás József úr egy olyan új átalakításba kezdett az Akadémián,hogy azt megszakítania vétek lenne országunk tudományos életének megújítása érdekében! Természetesen nincs, és nem is lehet a kezemben a bölcsek köve, de őszintén hiszek abban,hogy hozzászóló társaim ezen az oldalon felismerik azt,hogy az országunknak most egy nagyon intelligens,fentiekben leírt széles műveltségű köztársasági elnökre van szüksége,és Vizy E. Szilveszter úr megtestesíti mindezt egy személyben, hiszen a televíziós csatornákon keresztül többünknek volt lehetősége előadásait, a vele készült interjúit megismerni.”
 • 3. roxper 2012. április 03. 09:31
  „A simulékony pali után jönne egy tróger kövér, na ő is szépen lejáratná az országot világszerte! :D”
 • 2. papika56 2012. április 03. 09:24
  „Szerintem meg Tőkés L. akarja orbán. Ott kint Erdélyben földszomszédok, évtizedek óta haverok . Mivel a pap lemondott a román tisztségeiről --figyeljétek meg --áthozza ide !”
 • 1. Ebgondolat 2012. április 03. 09:09
  „Lázár azt nyilatkozta, hogy olyan elnököt akarnak, aki egyesíti a nemzetet.
  Ehhez képest olyan nevek repkednek, mint kövér lászló (sic!), Áder János, Martonyi János.
  kövér jelölése nem vicc! Tragikomédia! kövér olyan arrogáns, pofátlan megnyilatkozásairól ismert. amely mely önmagában érdemtelenné teszi a tisztségre! Ezt már ogy elnöki szerepében is bizonyította.
  Áder és Martonyi hithű fideszes, így szintén alkalmatlan a nemzet egységét megjeleníteni!
  Így elméletileg marad Vizy E Szilveszter és Pálinkás József. Rájuk még akár bólintani is lehetne, de ha a smitti utat akarják folytatni, akkor gyakorlatilag tök mindegy, hogy ki lesz a következő KE! Én úgy látom (ahogy orbán is kijelentette), hogy továbbra is egy orbánt kiszolgáló elnököt akarnak. Így pedig a továbbiakban is csak Orbániának lesz köztársasági elnöke. Ha így lesz, remélem az ellenzéki pártokban lesz annyi gerinc, hogy nem szavazzák meg és beiktatásán sem vesznek részt, ezzel nem legalizálják Orbánia következő elnökét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plágium miatt visszavonták Tulassayék publikációját

A Clinical Gastroenterology közölte: a cikk „jelentős átfedést tartalmaz" egy másik szerző 2008-as publikációjával. Tovább olvasom