Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Két magyar a tíz legkeresettebb náci háborús bűnös között

A tíz legkeresettebb náci háborús bűnös között két magyar is van - derült ki a Wiesenthal Központ szerdán kiadott éves jelentéséből. Magyarország az F-2-es osztályzatot kapta, ez azt jelenti, hogy nincs jogi akadálya a bűnös felelősségre vonásának, de az mégsem történik meg.
A beszámoló öt legfontosabb pontja között szerepel az is, hogy egyikük, Képíró Sándor ügyében nem született ítélet az elmúlt egy évben Magyarországon. A jelentés célja felhívni a figyelmet az ügyre, valamint a jó és rossz példákkal bátorítani a bűnösök elítélést - olvasható a dokumentumban.

A Simon Wiesenthal Központ szerdán közzétett jelentése a 2007. április 1-je és 2008. március 31-e közötti időszakot vizsgálta. A különböző országok erőfeszítéseit osztályozták is, a legjobb osztályzat az A, a legrosszabb az F, bár ez utóbbinak három alkategóriája is van. Magyarország az F-2-es osztályzatot kapta, ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban bukott meg, vagyis nincs jogi akadálya a bűnös felelősségre vonásának, de az mégsem történik meg.

Az országot azért sorolták a "bukott" kategóriába, mert nem született ítélet Képíró Sándor ügyében. A férfi a magyar csendőrségben szolgált, és részt vett több mint 1200 civil lemészárlásában a vajdasági Újvidéken, 1942. január 23-án. A Wiesenthal Központ nyomozása során még 2006-ban kiderült, hogy Képíró Budapesten él. A férfit egyébként már kétszer is elítélték Magyarországon, 1944-ben és 1946-ban, de egyszer sem büntették meg. Miután kiderült, hogy a magyar fővárosban él, nem hajtották végre az ítéletet, hanem új nyomozást kezdtek a férfi ellen, és ez több mint egy év alatt sem fejeződött be. Képíró egyébként a harmadik a "top tízes" listán.

A hetedik helyen pedig Zentai Károly szerepel, akit 1944-ben elkövetett embervadászatért, zsidóüldözésért és gyilkosságért keresett a központ. Zentait 2004-ben találták meg Ausztráliában. Magyarország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, és kiadatását kérte az ausztrál hatóságoktól 2005-ben. Jelenleg a kiadatási határozat ellen benyújtott fellebbezés van folyamatban. Ausztrália egyébként szintén F-2-es minősítést kapott. Szintén ebbe a csoportba tartozik még egyebek mellett Horvátország, Litvánia és Észtország is. A leginkább keresett háborús bűnös Alois Brunner, aki Adolf Eichmann legfőbb segítője volt a második világháborúban. Ő egyébként a "top tízen" kívül szerepel a Wiesenthal Központ körözési jegyzékén. Brunner a mai Ausztria területén, egy magyar településen született, évtizedek óta Szíriában él, haláláról eddig nem érkezett hír.

A tízes listán szerepel még egy korábbi osztrák orvos, egy Amerikában élő volt ukrán SS-tiszt, egy Ausztriában élő horvát ex-rendőr, egy Németországban élő dán és egy ugyanitt élő holland egykori SS-tiszt, egy Észtországban élő fehérorosz, egy Németországban élő litván és egy Venezuelában letelepedett észt bűnös is.

Olvasóink írták

 • 18. belcsi 2008. május 06. 14:41
  „Szerintem, Putyilov, az érveid kasztatrofálisak... Szent László koránál tartassz..."szemet szemért, fogat fogért"! Ez a nagy ars poetica-d? A második világháború rémtetteit nem lehet elfelejteni, az pedig, hogy a zsidó emberek ártatlanok lennének, senki nem mondta, de kiváncsi lennék, mit szólnál, ha a te felmenőidet égették volne el, és csináltak volna belőlük szappant, meg lámpaernyőt, jó pénzért eladni ?! Ajánlanám, hogy egyszer látogass el Auswitzba, és nem beszélnél ilyeneket!
  Másrészt, azért mert zsidó emberek is követnek el bűnöket, attól még a háborús bűnök alól nem menthetők fel a náci SS tisztek!
  Őszintén sajnálom, hogy napjaink ultraliberalizált korában elfelejtjük mennyit ér az emberi élet, és a palesztin dzsihádistákat tartjuk hősnek, mert kiállnak az érveik mellett! Ennyi erővel a zsidók is kiállnak az érveik mellett, és a holocaust túlélők érdekei mellett pedig kiáll némely szervezet, akiket pedig elfogultsággal, és kivételezéssel vádolunk?? Tőlem ez távol legyen !!
  A magam részéről nagyon helyeslem, hogy pl. Németországban és Ausztriában vasszigoral (törvényekkel is) lépnek fel a nácizmus újraéledése ellen, mert szégyenlik az ország múltját, és őszintén sajnálom, hogy Magyarországon pedig még az egyházfők áldást is mondanak az efféle megmozdulásokra a nacionalizmus mögé bújva!”
 • 17. ébredjetek 2008. május 01. 16:09
  „Az a baj. hogy a világban akármi rossz történik is, annyira semmi sem lehet fájdalmas, mint 50 év után a zsidóké a Második Világhgáború miatt. Csak ők szenvedtek, senki más.A palesztínok tkp azt kapják, amit érdemelnek, mert élni mernek és mert már az Ótestamentum szerint is rosszak voltak. Az emberi jogok is csak akkor fontosak, ha a nyugativilágban élő zsidókat éri bármiféle negatív megkülönböztetés. ÉBREDJETEK!”
 • 16. ébredjetek 2008. május 01. 15:54
  „Elég volt már a zsidó-terrorból; sokkal rosszabbak, mint a nácik. Jó lenne ha végre visszavonulót fújnának, mert újra "kiválasztottak" lehetnek.”
 • 15. amerikai 2008. május 01. 15:11
  „Putyilov:

  Azert mert Izraelnek ugy latszik mindent szabad.”
 • 14. Putyilov 2008. május 01. 14:06
  „A könyv Wrath of Solomon (Solomon bosszúja) nevű fejezete hosszan részletezi a túlélők visszaemlékezéseit Shlomo Morel kegyetlenkedéseire: ,,az őrök kisméretű kutyaházakba kényszerítettek a nőket és a gyerekeket és megparancsolták nekik, hogy ugassanak, és aki nem ugatott elég hangosan, vagy engedély nélkül abbahagyta, azt ott helyben eszméletlenre vagy agyonverték (....) megparancsolták az embereknek, hogy a földön hason fekvő társaiknak a gerincére ugorjanak (....) az egymás elleni bokszmeccseken addig kellett két németnek egymás véres orrát verni, amig az őrök megunták, és az is előfordult, hogy a sok ütéstől az egyik fogolynak kiesett az üvegszeme (....) . Rendszeresen a többi női fogoly szeme láttára tucatjával erőszakolták meg a német nőket, a zsidó őrök előtte hosszú sorba állva vártak a sorukra (....) egy 14 éves fiúnak a szőke haját benzinnel leöntötték és meggyújtották, a fiú életben maradt, de megőrült a fájdalomtól, és utána az egész életét egy zárt intézetben élte le (....). Az őrök arra idomították a kutyákat, hogy a kikötözött öregembereknek és kisfiúknak rohanva széttépjék a nemi szervüket." Ezeken az eseményeken Shlomo Morel személyesen vett részt, és vezette a tábor foglyainak kínzását. Az irányítása alatt állt koncentrációs tábor lakóinak több mint 80 százaléka nem élte túl a szadista embertelenségeket.

  Mert ŐK ,ugye,ártatlan szenvedők. Kérdezzük meg Palesztína civil lakosságát is.”
 • 13. Putyilov 2008. május 01. 13:54
  „Ja,még vmi:
  a jelen állás és Zentai parancsnoka szerint nem ő pusztította el a zsidót, hanem társa büntette meg aránytalanul, amiért megszegte a törvényt, és nem viselte az azáltal előírt megkölönböztető jelt.”
 • 12. Putyilov 2008. május 01. 13:51
  „A Simon Wiesenthal Központ válaszolhatna arra a kérdésemre, hogy Shlomo Morelt miért nem adta ki Izrael. "1998 decemberében a katowicei állami ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, és kérte Izraelt, hogy 1600 rendbeli gyilkosságban való részvétel miatt adják ki Lengyelországnak. Az izraeli hatóságok elévülésre hivatkozva megtagadták a kérést. Az Interpol értesítette a zsidó állam kormányát, hogy ha Morel kilép Izrael állam területéről, akkor a lengyel kérésre elrendelt nemzetközi elfogatóparancs értelmében letartóztatják és átadják a varsói kormánynak." Úgy gondolom, ezek után minden követelési joga megszűnt a kiadatásokkal Izraelnek, a Simon Wiesenthal Központnak, a B´Nai Brith-nek, a Zsidó Világkongresszusnak és a többi zsidó érdekvédő szervezetnek.”
 • 11. zs. 2008. május 01. 13:30
  „Nem is azért, hogy elévlt volna a bűne... Leélte az életét, ahogy akarta, akár boldogságban. Nem mindegy neki így 80 évesen, hogy öregek otthonában él, vagy börtönben? Ha akarta, már rég megbánta, ha nem, hát nem ezután fogja a börtön miatt. Ha 60 évig nem tudták elfogni, annyira nem lehet fontos, hogy addig a pár hónapig, amíg még élnek, az állam pénzén tartsuk el egy börtönben.”
 • 10. madártej 2008. május 01. 13:24
  „Ja, a komancsok háborús bűnösei bezzeg el sem ítélhetők, ők csak kiemelt nyugdíjon éltek vénkorukig, tettek bármi rosszat a magyarság ellen. Pl. a Piros László et., a volt belügyminiszter, aki százak vérét ontatta 56-ban...”
 • 9. matriné 2008. május 01. 12:14
  „Ugylátszik,hogy csak az emberi élet közvetlen kioltása a bűn amely nem évül el? A közvetett enberi élet ellen elévülnek a bűnök, még akkor is ha annyira kifosszák,m hogy akár éhen nis hal! Ezeket lehet btitkosítani akár nyolcvan névre is! Sőt, ha törvényalkotók a munkájukkal kárisítják meg az állampolgárokat az sem bűn főleg Magyarországon! Lassan már humánosabb megoldás az azonnali halál osztogatás mint a kifosztásos sanyargatás a hivatali visszaélésekkel! Ja hogy valakiknek most élvezet a 80-90 éves embereket vádolni a háborús bűnökkel az azt lehet,hogy üzletet lát benne, hisz lehet hogy az örökösök elől el lehet az értékeket kobozni? Kitudja? Viszont a mostani bűnözés miatt nincs kártérítés ha a bün elévült, sőt akár a régi melévűlt bün miatt ma is lehet fosztogatni az embereket!”
 • 8. joy 2008. május 01. 07:03
  „Ősi -nem D.ákóta- bőgatyás magyar mondás:
  Öreg ember, nem vén ember!”
 • 7. nagypappa 2008. május 01. 04:47
  „Igen, igen
  A háborús bűnök nem évülnek el.
  Ne is évüljenek.
  Soha ne is legyen háború.
  De, ha valaki háborús bűnös az tényleg jóval túl van a 80 éven. Mit lehet egy ilyen, jól lehet magáról is alig tudó idős emberrel tenni?
  Bizonyítható-e ennyi év után a bűnössége?
  Hány évig tarthat egy ilyen per?
  Megéri-e az ítéletet a vádlott?”
 • 6. 80 felett 2008. április 30. 22:14
  „NTK más lenne a véleménye,ha.Öregember igen de nem bűnhődött bűneiért,sőt!”
 • 5. nem bűn? 2008. április 30. 22:10
  „életellenes büncselekmények sohasem évülnek el.........”
 • 4. Állampolgár 2008. április 30. 21:11
  „Mert hitler veszített. Hál´Isten.”
 • 3. Kapuvári 2008. április 30. 20:37
  „A zsidó bűnözőket miért nem keresi senki?A kommunista gyilkosokat miért nem keresi senki?”
 • 2. kertesz 2008. április 30. 18:47
  „ÉS? Attól még nem lehet elítélni? Vagy elévült egy olyan bűncselekmény, amelyben ezreket lőttek a Dunába. Volt egy barátom, akinek a nagyapját elítélték háborús büntettek miatt - föl is akasztották az öreget. Ezt csak egy baráti csevegés közben közölte velem, amúgy félvállról. Megdöbbentett és ma is kiráz a hideg. Úgy érzem a kommancsok elsikkasztották a történelemleckét, amit ´45 után meg kellett volna tanulnunk. Ehelyett az egykori nyilasok beálltak az AVO-ba, mint azt tette Gulyás elvtárs a Tanuban.”
 • 1. NTK 2008. április 30. 17:40
  „Ugyan mit akarnak már velük! Mindegyik vén öregember, 80 felett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanásos baleset: egy motor miatt égett ki a kamion

Robbanással és tűzzel végződött egy baleset szerdán kora délután a 13-as főút Komárom-Esztergom… Tovább olvasom