Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Két magyar a világ vezető cégei között

Két magyar társaság, az OTP és a Mol került fel a világ legnagyobb tőzsdei cégeit összesítő Forbes Global 2000 listára: a Mol a 632., az OTP Bank a 780. helyet foglalja el.
Az árbevétel, az adózott eredmény, a cégvagyon és a tőzsdei érték alapján összeállított lista élén három bank, a Citigroup, a Bank of America és a HSBC áll. Az elit elitje szinte kizárólag pénzügyi szolgáltatókból és olajcégekből áll: az első húsz társaság között mindössze három van, amelyik – részben legalább – nem ezeken a területeken tevékenykedik: a General Electric, a Toyota és a Wal-Mart.

A lista hetedik helyezettje, a 410 milliárd dollárral a legnagyobb tőzsdei értékű cég címét is elnyert ExxonMobil érte el a legnagyobb, közel 40 milliárd dolláros éves eredményt; nagyobb árbevételt csak a Wal-Mart Stores produkált – igaz ugyan, hogy a cégvagyont tekintve az olajóriás az első ötvenbe sem került be.

A legnagyobb, közel 2000 milliárd dolláros eszközállománya a Barclaysnek van; a brit bank várhatóan egy ideig meg is őrzi a vezető helyet, amennyiben a lista tizenharmadik helyén álló ABN Amro Holdingot is bekebelezi.

Az olaj- és gázipar a valódi aranybánya: a Forbes 2000 listán az ágazatot 116 cég képviseli; ezek egy év alatt összesen közel 3300 milliárd dolláros forgalmat értek el. A bankok 2800 milliárdos bevétellel a második helyen állnak – a profitlistát azonban ők vezetik: összesen 380 milliárdot könyveltek el, több mint 40 milliárd dollárral többet, mint az olaj- és gázipari óriások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csornán sincs csoda

Csornán Horváth László helyett az ifjúsági együttes korábbi trénere, Varga Péter lett a… Tovább olvasom