Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Két megyei a legvonzóbb cégek között

Két megyénkben működő cég, az Audi és a Philips is felkerült „Legvonzóbb vállalat 2006” kutatás tízes listájára.

Az internetes felmérés azt vizsgálta, hogy a kutatásba bevont 1663 válaszadó a gazdasági szempontból legsikeresebb száz magyar vállalat közül melyiknél dolgozna legszívesebben. Az Audi Hungaria Motor Kft. a harmadik, a Philips Magyarország a hetedik helyet szerezte meg, előbbinél a megkérdezettek 31, utóbbinál közel 24 százalékuk dolgozna szívesen. A listát a Szerencsejáték Zrt. vezeti 37 százalékkal.
A Figyelő gazdasági hetilapnak a felmérés alapjául szolgáló top 200-as vállalati listáján szintén az első tízben szereplő két megyei vállalat kedveltsége alátámasztja azt a tényt, hogy az autó- és elektronikai iparban tevékenykedő vállalatok kiemelten kedveltek, amikor az emberek munkahelyet választanak, akárcsak a telekommunikációs cégek, melyek közül mindhárom, hazánkban működő szolgáltató bekerült az első tízbe.

A munkahely kiválasztásánál – nem meglepő módon – a bérezés a legfőbb szempont, ezt követik a munkakörülmények és a munkahely biztonsága, míg a cég hírneve és arculata szinte egyáltalán nem játszik szerepet a döntésben. Úgy tűnik, a biztos munkahelyre az emberek többsége azt látja garanciának, ha maga veszi kézbe a sorsát, a legtöbben – a megkérdezettek közül majdnem négyszázan – ugyanis legszívesebben saját vállalkozásban dolgoznának, de kedveltek a multinacionális vállalatok is. A legkevésbé a civil szféra vonzza a munkavállalókat, igaz, aki annyira elhivatott, hogy mégis ezen a területen helyezkedne el, annak kevésbé fontos a bérezés, mint az átlagnak.
A nők és a férfiak más-más szempontokat tartanak fontosnak munkahelyválasztáskor: ellentétben a férfiakkal a gyengébb nem többre értékeli a cégnek az otthontól való távolságát és a munka mellett megmaradó szabadidőt a karrierlehetőségnél.

Megkérdeztük néhány olvasónkat, mit tartanak fontosnak – a fizetésen kívül – a munkahely kiválasztásánál.

Molnár Rita gazdasági ügyintéző:

– A munkakörülmények sokat számítanak, fontos, hogy a mai elvárásoknak megfelelőek legyenek, például korszerű felszerelésekkel, eszközökkel dolgozhassak. A légkör, a hangulat is fontos. Ami a munkahely típusát illeti, nagyobb cégnél dolgoznék, de multinál, óriásvállalatnál nem szívesen.

Horváth Kinga diák:

– Engem a vidéki, falusias munkalehetőségek vonzanak. Elsősorban azt mérlegelném, hogy a párom is el tud-e helyezkedni ott, ahol én. A rugalmas vezetőség is fontos, meghatározza az egész cég, a munkahely hangulatát.

Hordós Jenő munkaszervező:

– Azt nézném, hogy a feladatok a képességeimnek megfelelőek legyenek. A munkahelyi légkör is meghatározó a kollégák, főnökök között, igaz, általában csak utólag derül ki, hogy ez milyen. Legszívesebben a saját cégemnél dolgoznék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom