Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Két milliárd forint munkahelyteremtő beruházásokra

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium a munkahelyteremtő beruházások támogatására összesen 2 milliárd forint keretösszeggel pályázati programokat indít az új munkahelyeket létrehozó, elsősorban kis- és középvállalkozásoknak.
A pályázatokat 2006. január 2-tól 2006. február 28-ig lehet beadni a beruházás helye szerint illetékes megyei, fővárosi munkaügyi központhoz. A támogatásokat a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészének központi keretéből finanszírozzák, európai uniós támogatást nem tartalmaz. A pályázatokon a benyújtás időpontjában még el nem kezdett beruházásaikkal a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt. A pályázatok támogatásáról 2006. április 21-ig születik döntés. A támogatásokat a szerződést követően, számlák alapján, utólag fizetik ki.

AZ 1,8 Milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás keretében az építési jellegű, valamint az új gépek, berendezések, technológiák beszerzése során felmerült költségek számolhatók el.

Támogatás esetén minden kedvezményezett legalább öt munkahelyet létesít a befejezést követő három hónapon belül, valamint a foglalkoztatottak létszámát három éven át – kis- és középvállalkozások esetében 2 éven át – megtartja. Beruházását legkésőbb 2006. november 30-áig befejezi, és legalább öt évig működteti. Az elszámolható költségek mértéke régiónként eltérő, a támogatás intenzitása – más állami támogatásokkal együtt – nem haladhatja meg az elszámolható költségek 35-65%-át.

A beruházási támogatás mértéke új munkahelyenként:

- nem álláskereső személy alkalmazása esetén 800 ezer Ft,

- nyilvántartott álláskereső felvétele esetén 1 millió Ft,

- hátrányos helyzetű térségben megvalósuló beruházás és egyúttal nyilvántartott álláskereső felvétele esetén 1,2 millió Ft,

- roma munkavállalók alkalmazása esetén további 100 ezer Ft.

Pályázatonként:

- 80 millió Ft támogatás adható; a minisztérium által meghatározott munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetű megyékben, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken megvalósuló beruházás esetén 160 millió Ft,

- 300 fő feletti új munkahely létrehozása esetén 100 millió Ft-tal növelhető.

A döntés során fokozottan figyelembe veszik:

- az álláskeresők, közülük is a hátrányos helyzetűek (tartósan nyilvántartásban lévő álláskereső, roma, pályakezdő, megváltozott munkaképességű személyek) foglalkoztatásának arányát,

- az új munkahelyek számát,

- a beruházásban érintett térség, település hátrányos helyzetét,

- a beruházásnak a térség munkaerőpiacára gyakorolt hatását,

- ha a projekt kistérségi fejlesztési koncepcióhoz, programhoz kapcsolódik.

A magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásainak támogatására 200 millió forint értékben kiírt pályázat az új munkahelyek létrehozását ösztönzi a magas hozzáadott értéket jelentő gazdasági ágazatokban. Olyan üzleti vállalkozásokat tervezünk támogatni, amelyek minimális tárgyieszköz-fejlesztéssel jelentős számú új munkahelyet teremtenek, ahol elsősorban kvalifikált, felsőfokú végzettségű munkaerőt, többségében pályakezdőket alkalmaznak.

A pályázók kétféle támogatási kategória közül választhatnak. A beruházást kivitelező vállalkozások részére a létszámnövekedés miatt jelentkező személyi jellegű költségeket mindkét támogatási kategória szerint 75, illetve 65 %-ban térítjük meg a tavalyi 60, illetve 50 %-kal szemben. A támogatás attól függ, hogy a pályázó nyilvántartott álláskeresőket és/vagy pályakezdőket, illetve nem nyilvántartott álláskeresőket és/vagy munkahelyük elvesztésével fenyegetett munkavállalókat alkalmaz a beruházási támogatás segítségével létesülő új munkahelyeken. Projektenként 30 millió Ft, legalább 80 új munkahely teremtése esetén további 20 millió Ft igényelhető.

A kedvezményezett vállalja, hogy a meglévő és az újonnan felvett létszámát együttvéve a beruházás befejezését követő 2, 3, illetve 5 éven át folyamatosan megtartja, függően attól, hogy a pályázó melyik támogatási kategóriát választja.

A fentieken túl a munkahelyteremtést segíti az FMM és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. által 2005-ben közösen meghirdetett „SIKERES MAGYARORSZÁGÉRT" Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram, amelyhez a kapcsolódó bértámogatás 2008-ig tovább folytatódik.

Ennek keretében az MFB által elbírált hitelkonstrukcióval rendelkező vállalkozók a munkavállalók foglalkoztatási költségeit csökkentő támogatást igényelhetnek pályázati úton a megyei, fővárosi munkaügyi központoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapotot rendeltek el Csehországban

A havazás miatt legalább 15 ezer háztartás maradt áram nélkül Dél-Csehországban. A hóviharban számos… Tovább olvasom