Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Két nemzet márciusi ünnepe a szabadságról

A második világháborút követően görög fiatalok érkeztek Sopronba tanulni. Az ő leszármazottaik és a házasság útján ide került görögök a magyar nemzeti ünnepet követően, március 25-én is ünnepelnek.
A soproni görög kisebbségi önkormányzat tíz éve alakult. A városban, valamint a régióban élő görögök összefogása, identitástudatuk életben tartása mellett a görög kultúra és történelem bemutatása érdekében programokat szerveznek saját maguknak és az irántuk érdeklődő magyaroknak.
– A második görög diaszpóra tagjai az 1950-es években érkeztek Sopronba. Ma már alig vagyunk páran, akik az anyaországban születtünk, a legtöbben már Magyarországon látták meg a napvilágot – meséli Szabó Pálné Ikonomu Eleni, a kisebbségi önkormányzat elnöke, aki 1980-ban került a városba magyar férje révén.
Jelenleg tizenkét görög család él Sopronban. A kisebbségi önkormányzat a második, harmadik generációs „magyar görögöknek” szervez nyelvtanfolyamokat, illetve népszerűsíti a görög kultúrát az érdeklődő magyarok körében.
– A felnőttek tudnak görögül, számukra a nyelvtanfolyam csak a nyelvtudásuk gazdagítását szolgálja, míg a gyerekek idegen nyelvként találkoznak a göröggel. Tíz éve rendszeresen szervezünk kulturális programokat, igyekszünk felkutatni és összefogni a Dunántúlon élő görög származású embereket. Eddig sok kulturális csereprogramot sikerült megvalósítanunk, soproni, győri, sárvári és kapuvári magyar néptáncegyüttesek is jártak már Görögországban bemutatkozni. A nemzeti ünnepeinkről is minden évben megemlékezünk – meséli Szabó Pálné.
A két görög nemzeti ünnep közül az egyik éppen márciusban, a miénket követő tizedik napon van. – A négyszáz éves török hódoltság ellen vívott szabadságharc 1821. március 25-én kezdődött. Kilenc évvel később sikerült létrehozni az önálló görög nemzeti államot. Ennek az ünnepnek az alkalmából szervezünk egy görög estet, melyre görög tánccal és zenével a magyar barátainkat és a görög kultúra iránt érdeklődőket is várjuk – mondja Szabó Pálné.

Görög est lesz a GYIK-ban

Görögország nemzeti ünnepe alkalmából a soproni görög önkormányzat görög estet szervez ma este hét órától a GYIK-ban. Fellép a Helidonaki táncegyüttes és a Maskarades zenekar. A műsort táncház követi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes terek

A magánszférának éppen leglényegibb vetületével, a személyes térrel foglalkozom jelen dolgozatomban.… Tovább olvasom