Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Két orvos tehet egy 6 hónapos gyerek haláláról

A kislány 41 fokos lázzal került a kórházba, de senki sem diagnosztizálta nála a bakteriális fertőzést.
Két orvost vádoltak meg gondatlan veszélyeztetéssel egy csecsemő halála kapcsán Egerben - közölte a Heves Megyei főügyészség pénteken.

A két orvos közül, akikhez segítségért fordult a tarnabodi család, egyik sem diagnosztizálta a 6 hónapos lánygyermek életveszélyes bakteriális fertőzését, egyik sem utalta kórházba a kis beteget, amikor pedig maguk a szülők vitték kórházba, beutaló hiányában elküldték őket.

A csecsemő 2013. január 5-én a késő esti órákban lázasodott be.
Nagymamája először lázkúppal, borogatással próbálta csillapítani 41 fokos lázát, ami nem sikerült, ezért nem sokkal éjfél után felhívták a hevesi orvosi ügyeletet. A nagymama többször beszélt az elsőrendű vádlottal, aki azonban csak további házilagos lázcsillapítást javasolt.

A kisbaba állapota továbbra sem javult, ezért az időközben hazaérkező szülők hajnali 3 óra körül saját gépkocsijukon az Egri Markhot Ferenc Kórházba vitték. A gyermekosztályra azonban be sem jutottak: egy nővér elküldte őket, mert nem volt náluk orvosi beutaló.

Ekkor a szülők a gyermeket az egri Szálloda úti ügyeletes rendelőbe vitték, ahol a másodrendű vádlottat - aki az éjszakai ügyeletes orvos volt - tájékoztatták az előzményekről. A másodrendű vádlott megvizsgálta a gyermeket, lázcsillapító injekciót adott neki, de kórházba ő se utalta be.

Otthon a kislány állapota tovább romlott, ezért a szülők reggel újra az ügyelethez fordultak. A nappali ügyeletes orvos azonban már hiába utalta kórházba a gyermeket, dél körül a Miskolci Gyermekellátó Központba szállítása közben meningococcus B baktérium okozta vérmérgeződés és abból kialakuló sokk következtében meghalt.

Az ügyészség szerint a vádlottak megszegték a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait, ezzel hozzájárultak a helyes diagnózis elkésett megállapításához, ezért csökkentek a beteg életben maradási esélyei.

Az ügyben az Egri Járási Ügyészség a két orvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átírná a földtörvényt a kormány

Az ok, hogy a demokratikus elvek erőteljesebben érvényesüljenek a helyi földbizottságok… Tovább olvasom