Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Két szupervonat is áthaladhat az országon

Nemzetközi kormányszintű egyeztetések kezdődtek arról, hogy Magyarország miként kapcsolódhat be az északi, illetve a déli határ felől érkező két szupergyors vonathálózatba.
A nyomvonaltervek már elkészültek. A Franciaországból Szlovénián át érkező, Gyékényesnél belépő vonal Kaposvár és Dombóvár érintésével érne el Budapestig. A másik, északi vonal a salzburgi kiindulópontú, nagy sebességű hálózat Bécsen és Pozsonyon keresztüli meghosszabbítása lenne, szintén budapesti végponttal.

Legalább 200, de inkább 250 kilométeres óránkénti sebesség elérése a cél, ehhez új pályát kell építeni, mondta a lapnak Heiczinger István a MÁV Zrt. vezérigazgatója. Számításai szerint a beruházás legalább 2 milliárd euróba kerül, ehhez Magyarország uniós támogatásra számít. A vezérigazgató azt mondja, a legkedvezőbb esetben már 2015-ben elindulhat a projekt, de reálisabb a 2020-as kezdésre számítani.

Olvasóink írták

 • 6. kötekedő 2008. június 07. 14:19
  „Ne beszéljenek ezek fejlesztésről! Mi soha nem kezdeményezünk semmit, belűlről Magyarországról soha semmi el nem indul. A MÁV egy hatalmas kaka. Itt csak arról hallani, hogy leépítik a vonalakat, miközben az EU pont a vasúti közlekedés fejlesztését támogatja. Az miért nem merül föl bennük, hogy jó lenne végre egy gyors vasútvonalat létrehozni mondjuk Pécs és Szeged között, ami esetleg folytatódhatna Békéscsaba Debrecen irányba. Miért van az, hogy ebben az országban minden csak Budapest felé mehet. Ha meg már Budapest felé mennek a vonatok, akkor miért nehezítik az országon keresztűljutást azzal, hogy minden szerelvény bemegy a Keletibe és ott mozdonycserézik? Lehetne pl a Ferencvárosi pu helyén egy nagy nemzetközi pu.-t létrehozni, amihez meg lehetne építeni egy Ferihegyi összeköttetést és egy a bevárost gyorsan elérőt.
  Szomorú.
  Továbbra is csak nagy végkielégítésekkel bocsájtják majd el a szerencsétlenebbnél hülyébb MÁV vezéreket, akik egyre mélyebbre süllyesztik a magyar vasúti közlekedést.
  Makó Szeged viszonylatba olyan vasúti menetrendet kitalálni (ütemes) ami köszönőviszonyban sincs az igényekkel az csak leépíti az utasforgalmat. Ott ahol több tízezer ember ingázik, ott lehet, pl.: Székesfehérvár Bp Vagy Vác Bp, de ide? Normááális, Margit?”
 • 5. miracle 2008. június 06. 19:16
  „12 év. Szóval Heiczinger úr nyilatkozik az 5 utódja, meg 3 kormány nevében és abból indul ki, hogy azok a nagy egyeztetések náluk is úgy néznek ki, hogy öltönyös urak ásványvizet, meg bort iszogatnak, nevetgélnek, miközben megnéznek egy powerpoint fájlt. Több ugyanis nem nagyon történhet, máskülönben nem mondanának olyen hülyeséget, hogy annak eldöntésére, hogy egyáltalán kell vagy nem, 12 év gondolkodási idő kell. Egy olimpián nem kell ennyit filózni és ráadásul 12 év múlva még csak a projekt kezdődne el, magyarul a titkárnő megnyit egy üres Word-fájlt az Office2020-ban "Szupervonat-projekt" címmel, majd be is zárja és elmegy kávézni.”
 • 4. maci52 2008. június 06. 15:27
  „Halgattam a hírekben,de ez csak állom vonat,mint a harmadik híd,meg a sok-sok munkahely.”
 • 3. Martinko 2008. június 06. 09:41
  „ebből szegednek megint annyi haszna lesz csak hogy minket elhanyagolnak a szupergyors vonataik miatt..”
 • 2. kicsillag 2008. június 06. 09:31
  „Ez a sebesség már most is elavult! Bár nálunk még ez is nagy előrelépés lenne. Én csak azon csodálkozom, hogy keleti irányba nem gondolkodunk gyorsforgalmi vasútvonal kiépítésében. A román kormány például nagyon szeretne egy ilyen vonalat, hogy minél gyorsabban elérhető legyen számukra is Nyugat-Európa. Tudomásom szerint egy olyan felajánlást tett a magyar kormány felé, hogy válasszuk meg mi a nyomvonalat, és ők a román oldalon ahhoz a határátkelőhöz építik ki a vasutat, amelyiket a magyar kormány megjelöli.
  Gazdasági szempontból is fontos volna a Kelet-Európa irányába építkezni, arról már nem is beszélve, hogy az ország keleti régiója is profitálhatna belőle.”
 • 1. Minibusz 2008. június 06. 08:18
  „Nem értek hozzá, de szerintem addigra ez a tempó már egy kicsit elavult lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a pátkai Molotov-koktélos támadók

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a három polgárőrt, akik a gyanú szerint… Tovább olvasom