Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Két új tárcaközi bizottság jön létre

Két új tárcaközi bizottság alakul - közölte Nagy Anna a kabinet szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az egyik a társadalmi felzárkózási és cigányügyi, a másik pedig a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság. A kormányszóvivő hozzátette, emellett "kiszélesítik" az európai koordinációs tárcaközi bizottságot.
A társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság olyan állandó testület lesz, amely a magyar cigányság felzárkózását kívánja ösztönözni, ennek érdekében összehangolja a kormányzati intézkedéseket. Feladatai közé tartozik a hosszú távú nemzeti stratégia megalkotása, ez alapján pedig egy rövidtávú akcióterv kidolgozása, amely kifejezetten a cigányság és a mélyszegénységben élők életkörülményeinek, társadalmi helyzetének és integrációjának javítását célozza meg - ismertette a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, olyan intézkedéssorozatról van szó, ahol mindkét fél részéről erőfeszítésekre van szükség.

A bizottság az elnök mellett tíz taggal fog működni és kilenc olyan államtitkárral, akik érintettek a feladatban. Tagja lesz a testületnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

A nemzetpolitikai tárcaközi bizottság célja, hogy a határon túl élő, illetve a világban szétszóródott magyarságot érintő kormányzati döntéseket összehangolja - mondta a kormányszóvivő. Feladatai között szerepel egy olyan egységes információs rendszer létrehozása, amely a kölcsönös tájékoztatáson alapul, valamint nemzetpolitikai feladatok végrehajtása, koordinálása.

A testületnek javaslatokat kell majd készítenie a kormány részére arról, hogy milyen nemzetpolitikai támogatásokat lehet tervezni, hogyan lehet ezeket felhasználni és felhasználásukat ellenőrizni.

A bizottság elnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, alelnöke Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, titkára pedig Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A testület öt minisztérium tagjait foglalja magában: a Belügyminisztériumot, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, valamint a Vidékfejlesztési Minisztériumot parlamenti államtitkári szinten. Továbbá 16 olyan államtitkár is tagja lesz, aki feladatánál fogva nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkozik. E bizottságban is helyet foglal a KSH elnöke.

A nemzetpolitikai tárcaközi bizottság július 13-án már megtartotta előkészítő ülését.

Nagy Anna közölte azt is, hogy "kiszélesítik" az európai koordinációs tárcaközi bizottságot. Erre - mint mondta - az eddigi működési tapasztalatok és a kormányzati szerkezeti változások miatt van szükség. A testület feladata, hogy bizonyos európai uniós kérdésekben kialakítsa a magyar álláspontot.

Olvasóink írták

  • 1. dublini 2010. augusztus 13. 00:17
    „...nem is irok semmit....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rasszista késelő - eddig 5 embert ölt meg

Az FBI is beszállt annak a sorozatgyilkosnak a kézre kerítésébe, aki az elmúlt hetekben három… Tovább olvasom