Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Két újabb külföldi produkciót sikerült hazánkba csábítani

Két újabb külföldi produkciót csábított Magyarországra Sipos László producer. A Living Neon Dreams Lewis Caroll Alice Csodaországban című meséjének modernizált változata, míg az Amsterdamned egy, a holland fővárosban játszódó krimi lesz.
Mindkét film producere a magyar származású, de Londonban élő Michael Tarr, hazai co-producere pedig Sipos László lesz, akinek cége, a Hungarian Film Connection teremti elő a gyártási költségek 20 százalékát, 2,25 milliárd Forintot.

A Living Neon Dreams stábja – hosszú előkészítési folyamat után – július-augusztusban kezdheti meg a forgatást – árulta el a filmhunak Sipos László. Az angol – ír – dél-afrikai – magyar koprodukcióban készülő filmet Lewis Caroll Alice Csodaországban című meséje ihlette, ám a történetet ezúttal új, modern köntösbe bújtatták. Alice a malibui gimnazista lányok hétköznapi életét éli: kisebb-nagyobb összetűzésekbe kerül a családjával, odaadó híve a zenés mulatságoknak és szerelmes. Miután az egyik bulin szakít a fiújával, leissza magát és autóba ül. A fantázia birodalmába azután lép, hogy bezuhan a tengerparti sziklák közé, és kómába esik. A Kör Dámával való konfliktus tétje ezúttal az, hogy Alice csak akkor ébred fel, ha sikerül kijutnia Csodaországból.

Az új Alice-fantasyt a producer fia, Jeremy Tarr rendezi majd, s bár ezt Sipos László nem tudta megerősíteni, korábbi lapértesülések szerint a Kör Dáma szerepére a bizarr külsejű Marilyn Mansont sikerült megnyerniük az alkotóknak. Csodaország várhatóan Magyarországon és Angliában elevenedik majd meg. Magyarország azonban nem pusztán „valós" helyszínt biztosít a produkciónak – mivel a filmet az alkotók gazdagon megtűzdelik majd digitális trükkökkel, a green screen előtt rögzítendő jelenetekhez feláll egy magyar szakemberekből álló, hazai és külföldi vezénylet alatt dolgozó trükk-csapat is.

A várhatóan az idei év végén, jövő év elején befejeződő forgatás után újabb Tarr-Sipos film érkezik Magyarországra. Az Amsterdamned című krimi részleteiről Sipos László egyelőre kevés információval szolgált, azt mindenesetre elárulta, hogy a film rendezéséért több magyar direktor is versenyben van.

Sipos László szerint Magyarország több okból is vonzó lehet a külföldi produkciók számára, ám az olcsó költségek, az esetlegesen vonzó helyszínek, a filmes hagyomány és a stábok gyakorlata mellett a legfontosabb tényező a filmtörvény garantálta adó-visszatérítés, azaz az a kedvezmény, miszerint a Magyarországon közvetlen gyártási költségre fordított pénzek 20%-át az állam visszafizeti az itt forgatott külföldi alkotásoknak. Sipos László úgy látja, hogy a profi szakemberek, a helyszínek és a relatíve olcsó gyártási költségek eddig is számos külföldi darabot vonzottak az országba, ám a 2004-es filmtörvény által garantált lehetőségek óta emelkedik a hazánkat választó filmek száma. Sipos László cége, a Hungarian Film Connection a filmtörvény életbelépése óta - az említett filmeken kívül - három koprodukciót csábított Magyarországra, legutóbb a Joy Division című Reg Traviss rendezte hidegháborús történetet, amely angol-német-magyar gyártásban készült.

Sipos László elmondta, a Magyarországra hozott filmek esetében a honi stábnak ugyanolyan elvárásoknak kell megfelelnie, mint az angliai, vagy német forgatócsoportnak. Ami pedig co-producerként őt illeti, az idehaza forgó külföldi produkciók esetében számára egyaránt fontos, hogy az adott darab művészi és kereskedelmi szempontoknak is megfeleljen. A világ mozipiacán ugyanis csak így lehet hazánkból Csodaország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus nem hisz...

A németek büszkék. Bár ez egyébként sem áll távol tőlük, most okkal teszik. Azzal kérkednek, hogy… Tovább olvasom