Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Két világbajnokságot rendeznek Sopronban

2003 nyarán Sopron volt a házigazdája, Ágfalva a helyszíne az IFAA (Vadász-Íjász Világszövetség) 3D íjász Európa-bajnokságnak. Akkor résztvevők és rendezők viszontlátással búcsúztak egymástól. Idén szeptemberben ismét városunkba költöznek az íjászok a sportág világbajnokságára.
Három éve 18 ország 320 sportolója mérte össze tudását az Alpokalján.
Szedlár Jánost, a Magyar Íjász Szövetség alelnökét, a soproni világbajnokság technikai igazgatóját arról kérdeztük, mikor született döntés a vb rendezéséről.
– Januárban Tallinnban ülésezett a világszövetség, ahol véglegesítették a sportesemény idejét – szeptember 25–október 1. – és helyszínét, Sopront. S hogy miért a határ menti várost és az ágfalvi hegygerincet választották helyszínül? Európa közepét a legkönnyebb megközelíteni minden irányból, valamint Sopront is, hiszen még „repülőtere” is van, Schwechat. Három évvel ezelőtt sportos városvezetést ismertünk meg. Segítőkész sportembereket találtunk a TAEG munkatársaiban, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Mindehhez hozzájárult, hogy a versenyek közti időben kiváló szórakozási lehetőségeket is találtunk Sopronban és környékén.
– Hány nemzet versenyzőire számítanak ősszel, adottak-e a feltételek a vb megrendezéséhez?
– Mintegy 30 ország félezer sportolójára számítunk, de az előzetes érdeklődés azt mutatja, hogy meghaladjuk ezt a létszámot. A feltételekről meg csak annyit: az ágfalvi hegyvidéknél jobbat elképzelni sem lehet a vadászíjászok számára. Változatos terep, ideális klimatikus viszonyok, minden igényt kielégítő versenyközpont, megfelelő szálláslehetőségek. Az elmúlt években én magam is részt vettem Ausztráliában és Dél-Afrikában világbajnokságokon, s kellő tapasztalatokat szereztem. Bátran állíthatom, jó választás volt az idei helyszín.
– Mi, magyarok milyen eredményekre leszünk képesek, s jelent-e előnyt a hazai pálya?
– Hegedűs Szilárd személyében megvan a sportág első magyar világbajnoka. Rajta kívül többen is ott vannak a világ élmezőnyében. Sok versenyzőnk itt volt a 2002-es EK-n és a 2003-as Eb-n, így számukra nem lesz ismeretlen a terep, a környezet. Célozni azonban mindenkinek egyforma körülmények között kell majd.
– A tallinni ülésen még egy döntés is született.
– Idén az IFAA rendezi a vb-t, míg 2007-ben a FITA, a Nemzetközi Íjász Szövetség – az olimpiai íjászversenyek gazdája – lesz a rendező. A tallinni ülés előtt Sopronban járt Juan Carlos Holgadó, a FITA technikai igazgatója, s ő is jó benyomásokkal távozott. A várossal közösen készítettünk egy minden részletre kiterjedő prezentációt, ami után a döntőbizottság a jövő év júniusában rendezendő világbajnokságot is Sopronnak ítélte. Így kettős sikert értünk el. Ez a vb még nagyobb létszámúnak ígérkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom