Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kétezer forinttal emelték a térítési díjat

Miközben a kiadások folyamatosan növekednek a művészeti iskolákban is, az állami támogatás egyre csökken. Idén szeptembertől már csaknem harmincezerrel lesz kevesebb diákonként, mint például 1999-ben volt.
Nyolc éve alapítványi keretek között hozták létre Csornán az Alapfokú Néptánciskolát a volt ifjúsági házban. Az épületet az önkormányzat bocsátotta az iskola rendelkezésére. Akkoriban egy tanévre, egy tanuló után 69 ezer forint állami támogatás járt, amely teljes mértékben fedezte a költségeket. Sőt, abból a pénzből el tudták végezni az épület fűtésének korszerűsítését is. Azóta sokat változott a helyzet: az árak emelkedtek, az állami támogatás viszont csökkent. Olyannyira, hogy ez év szeptemberétől már csak gyerekenként negyvenezer forint lesz. S ez veszélyezteti az iskola zavartalan működését.
– Legutóbb január elsejétől csökkent a művészeti iskolák normatív támogatása, ami azt jelenti, hogy tanulónként kilencezer forinttal kevesebb támogatást ad az állam – mondta Lengyel Sándor igazgató. – Köztudott az is, hogy ez az összeg csak hat hónapra biztosított, mert szeptembertől további tízezer forinttal csökkentik a normatívát. Ezek után egy tanulóra egy tanévben negyvenezer forint jut. Ez azért is kellemetlen számunkra, mert az iskolaépület összes fenntartási költségét ebből az összegből – havonta nem egészen egymillió forintból – kell

kigazdálkodni, ami már most is igen nehéz. Szeptembertől pedig szinte lehetetlen lesz. Azoknál az oktatási intézményeknél, ahol a képzés e formája a kötelezően ellátandó feladatok között szerepel, annyival könnyebb a helyzet, hogy az épület fenntartási költsége nem a művészeti oktatást terheli. Ezért arra kényszerültünk, hogy január elsejétől kétezer forinttal megemeljük a szülői térítési díjat. A szülők most egy tanévre tizenkétezer forintot fizetnek, az első félévre öt-, a másodikra hétezret.
Lengyel Sándor elmondta: megoldandó a gondokat, levélben fordultak az önkormányzathoz, hogy járuljon hozzá az épület fenntartásához, amely havonta háromszáz-, háromszázötvenezer forint.
Remélik, hogy a képviselő-testület talál megoldást az iskola támogatására és segíti a intézmény kétszázhúsz növendékének tanulását.
– Ha a fenntartást vállalná a város – esetleg vállalkozóktól kapnánk támogatást –, akkor az egyéb kiadásokat – kosztümök beszerzése, tanórán kívüli foglalkozások, a különböző fesztiválokra való utazások – fedezné a csökkentett állami normatíva – tette hozzá Lengyel Sándor.
– Megoldást jelentene az is, ha a művészeti oktatást átvennék a helyi általános iskolák, ám a legjobb az lenne, ha maradhatna a jelenlegi forma – nyilatkozta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom