Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kétezer roncs nyomában

Kínai régészek szerint a Dél-kínai-tenger fenekén még mintegy kétezer ősi  hajóroncs lehet.

A Kuangtung (Guangdong) Tartományi Régészeti Intézet kutatói szerint június elején Dél-Kína partjainál húszméteres mélységben  talált hajóroncs közelében is még számos régi, porcelántárgyakkal  megrakott hajó heverhet. A Nanhaj II (Dél-kínai-tenger II) névre  keresztelt hajóroncsra illegális műkincskereskedés miatt lebukott  halászok hívták fel a régészek figyelmét. 

A rendőrség összesen 138 darab értékes porcelántárgyat kobozott  el a halászoktól. A korábbi hírekkel ellentétben a lefoglalt  régiségek nem mindegyike készült a Ming-dinasztia (1368–1644)  uralkodása idején – közölte Sang Csie (Shang Jie) régész szakértő,  aki egy videofelvételen sárkánymintás barna porcelánt mutatott. „A  szín és a minta alapján ez a porcelán különbözik a Ming-kori  daraboktól, nagy valószínűséggel a Szung-dinasztia (960–1279) vagy a  Jüan-dinasztia (1279–1368) uralkodása idején készült." 

Egy másik szakértő felveti, hogy lennie kell magyarázatnak arra,  miért kerültek egymás mellé három különböző dinasztia alatt készült  porcelánok. Szerinte ha ezeket egymás mellett  találták, akkor más hajók is lehetnek a térségben.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom