Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kéthetes késésben az ültetvények

A korábbi évekhez hasonlóan alakul az uborka felvásárlási ára idén is. A termelők szerint már csak az igazán kitartó és szorgalmas „régiek” uborkáznak. A szakemberek és a termelők is állítják, az ültetvények legalább kéthetes lemaradásban vannak.
Az uborka felvásárlási ára idén is mélyponton van a termelők szerint. Ennek ellenére még mindig sokan választják „kényszerű időtöltésül” a szedést. Azt mondják, ha tétlenül töltenék az időt, még ennyi bevételük sem lenne. Az árak tavaly óta nem emelkedtek, és bármilyen furcsán hangzik is, az uborkapiacot a meggy betakarításának üteme is befolyásolja.
A felvásárlási árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak most is. Az 5–8 centiméteres kilója 80 forint, a 6–9-es 70, a 9–12-es 25 forint, a 12–14-es pedig 10 forintot ér.

Változás viszont a korábbiakhoz képest, hogy a pénzt nem naponta, a leadás után kapja meg a termelő, hanem hetente egyszer, az összesítés után.
Szakemberek, de a termelők szerint is az ültetvények legalább kéthetes lemaradásban vannak.
Kovács Miklós csornai termelő is arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy a nyár eleji rossz idő az ő ültetvényét is visszavetette. „Két hetet biztosan késett a termés. Most el kell károlnunk a kiesést, ráadásul a tönkrement palántákat is pótolni kellett” – mondta.
Borsodi Istvánné felvásárló tapasztalata az, hogy ma már csak a régi, „hűséges” termelők hajlandóak vesződni az uborkával.
– Azok uborkáznak, akik kitartóak és szorgalmasak, azok viszont, akiknek napi anyagi gondjaik vannak, nem állnak neki. Tudom, hogy olcsón veszik a termést, de ez legalább egy kis pluszt még mindig hoz. Annál legalábbis többet, mintha a lábukat lógatnák a termelők – fogalmazott.
A bősárkányi Kokas Józsefnek 450 méter fekvőuborkája van, úgynevezett „stixi”, vagyis nagy uborka. Mint mondta, a tavalyihoz képest majdnem tíz forintot esett vissza ennek a fajtának a felvásárlási ára. P ráadásul a megállapított mérethatárokkal sincs kibékülve.
– A méretek igencsak fedik egymást, ezért a válogatógépek beállítása sem kedvez a termelőknek.
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke úgy tapasztalta, hogy a termelők megfogadták a technológiai tanácsokat, így valamennyire sikerült ellensúlyozni a rossz időjárást.
– Az utóbbi két hét időjárása úgy alakult, hogy kedvezett az ültetvényeknek, az eső és a meleg segített egy kicsit – fejtette ki. – A késés persze meglátszik a termésben, nincs akkora dömping, nem érett be robbanásszerűen az uborka, mint ahogy az máskor lenni szokott. A mennyiség tehát még nem érte el azt a szintet, ami ebben az időszakban elvárható lenne. Óvatosan indult el a szezon, az árak a szerződések szerint alakulnak, jövő héten már a 3–6-os méretűt is átveszik, 130 forintért kilóját.
– A konzervüzemek egyelőre a meggy feldolgozásával vannak elfoglalva, ezért az uborkát még nem nagyon keresik. Ha az kifut, és uborkából hiány lesz, akkor esetleg áremelkedésre is számíthatnak a termelők – tette hozzá a TÉSZ-elnök.
A csornai Kocsis Pál igazi, „régi vágású” termelő. Minden évben megígéri magának, hogy felhagy a termeléssel, de azért a kordont szezon végén sosem szedi fel. „Valamit muszáj tenni a kertbe, ha már itt van” – indokolta. P azt nem érti, hogy manapság miért csak hetente fizetik ki a termelőket.
– A végén majd az ilyen „ősi termelőkkel” is megutáltatják az uborkát és jövőre tényleg nem lesz. A leadásnál már csak néhányan állunk sorba. Összesen tizenegyen vagyunk, pedig annak idején háromszor-négyszer ennyi termelő is volt – tette hozzá Kocsis Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a légiirányítók sztrájkja Ferihegyen

Elmarad a légiirányítók vasárnap délutánra tervezett sztrájkja. Szakszervezetük ugyanis… Tovább olvasom