Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Kétmilliárd forint támogatás jut a megyébe

Két Győrben megvalósuló beruházás összesen több mint kétmilliárd forint címzett támogatást kap – döntött tegnapi ülésén a kormány. Győrszentivánon modern csarnok épül, a megyei kórházban pedig folytatódik a központi műtőblokk és a sterilizáló felújítása.
A kormány tegnap délutáni ülésén eldöntötte, hogy 45,5 milliárd forintos címzett támogatással 58 milliárd forint értékű, jövőre kezdődő beruházás megvalósulását segíti elő. Az országban 76 pályázó nyert a 393-ból, miközben az igények 400 milliárd forintra rúgtak. Győr-Moson-Sopron megyéből kilenc induló volt, közülük ketten jártak sikerrel, egy-egy bal- és jobboldali önkormányzat, a győri, illetve a megyei.

Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium (BM) titkárságvezető-helyettese, volt győri országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: a szaktárcák javaslatát és a területi kiegyenlítés elvét vette figyelembe a BM a javaslat megtételekor. Utóbbi szempont miatt ismét jóval több pénz jut a keleti országrészbe, de Győr-Moson-Sopron az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nagyobb támogatást kapott, mint a nyugat-dunántúli régió másik két tagja, Vas és Zala megye.

Sportra és kultúrára

Győr a címzett támogatás segítségével Győrszentivánon építhet fel többfunkciós, kulturális és sportrendezvényekre alkalmas csarnokot. A beruházás összértéke 900 millió forint, amiből 808,5 milliót áll az állam. A Déryné utca felé nyíló épületben ezer négyzetméteres, ötszáz személyes rendezvényterem, hat különböző méretű klubhelyiség és egyéb kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. A létesítmény az iskola északi szárnya „fölé" kerül, a tornatermi folyosóhoz zárt, egyszintes átkötéssel kapcsolódva.

Megoldás tíz évre

„ A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban tíz évre megoldást jelent a most megnyert pénz, amelyből be lehet fejezni a teljes műtőblokk-felújítást és a sterilizáló rekonstrukcióját" – mondta dr. Bugovics Elemér főigazgató. Négy év alatt sikerült elég pénzt összeszedni, merthogy az első pályázatot – a központi műtőblokk és sterilizáló bővítésére – 2000-ben nyújtotta be a megyei önkormányzat.

A teljes Kórházi felújítás, amelyre már akkor is szükség volt, 6 milliárd forintba került volna. Az Orbán-kormány azonban ezt az összeget túl magasnak ítélte, s az elutasítás mellett javasolta, vigye lejjebb a pályázó az igényét. Így is tett a megye, ám 2001-ben sem sikerült nyernie, csak egy évvel később, 2002-ben. A benyújtott pályázati összeg akkor már csak 2 milliárd forint volt, amelyből végül 1 milliárdot vállalt az állam. Ebből a tervezett gép-műszer beszerzés felét, illetve az építészeti beruházás kisebb hányadát tudták/tudják megvalósítani.

Két éve elhangzott az az ígéret, hogy a maradék pénzt még megkapja a Kórház (illetve a fenntartó önkormányzat), csak legyen türelmes és pályázzon újra. Ezt komolyan is vette a megyei közgyűlés, így 2003-ban, majd pedig idén tavasszal ismét benyújtotta igényét a maradék összegre. Most sikerült nyernie, a Kórház az előzetes tervek szerint 1,256 milliárd forintot kap az államtól a rekonstrukció befejezésére, ehhez pedig még hozzájön a megye által vállalt 30 milliós önrész.

Ebből a maradék műtők felújítására, intenzív szobák átalakítására, liftek rekonstrukciójára és a már említett sterilizáló műszereinek cseréjére is jut. Mindkét beruházás jövőre kezdődik és legkésőbb 2007-ig fejeződik be. A végső szót a kormány javaslata alapján az Országgyűlés mondja ki.

Hét induló nem kap

A megyei pályázók közül heten nem jártak sikerrel. Nem ítéltek meg címzett támogatást Bősárkány és nyolc másik község szennyvízcsatorna-építésére, a csornai és a mosonmagyaróvári Kórház-rekonstrukció folytatására, a mosonmagyaróvári Hunyadi-középiskola bővítésére. Nem jutott pénz a nagylózsi szociális otthon fejlesztésére, az enesei tornacsarnok-építésre és a soproni Széchenyi-gimnázium átalakítására sem.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsernyákok (Kopps)

A csendes svéd kisvárosban semmilyen bűncselekmény, sem kihágás nem történt már legalább egy… Tovább olvasom