Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kétmilliárd helyett csupán hatvanmillió

A megyei közgyűlés pénteken odaítélte intézményeinek azt a 60 millió forintot, amelyet felújításra, karbantartásra, illetve beszerzésekre különített el. A nehéz helyzetben lévő otthonoknak, kollégiumoknak és iskoláknak ugyanakkor 2,3 milliárd forintra lett volna szükségük.
A megyei fenntartású intézmények nehéz helyzetét évek óta elismeri a fenntartó önkormányzat, azt is hozzáteszi azonban: csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér. Márpedig ez a takaró – az állami normatívák szerint – nem túl hosszú, még ha valamelyest segít is az a 60 millió forintos céltartalék, amelyet felújításokra, karbantartásra és beszerzésekre évente elkülönít a megye.

A tízszeres igény is jogos

Ebben az évben a rendelkezésre álló 60 millió forint gyakorlatilag csak 30 millió szabad pénzt jelent, ugyanis az összeg felét a tavaly vásárolt autók törlesztőrészleteire kell fordítani. (Ezeket a gépkocsikat is természetesen az intézmények kapták.) A megyei otthonok, kollégiumok és iskolák ráadásul 2,3 milliárd forintos igényt jelentettek be, ebből – Szakács Imre megyei elnök szavai szerint is – 500–600 millió forintra feltétlenül szükség lenne az elvárható színvonal biztosításához. Ez persze nem változtat a tényen, így a 60 millió forintot 21 intézmény között kellett elosztani.
Összegszerűen a legtöbb pénz a legnagyobb intézménynek, vagyis a Petz-kórháznak jutott: 6,93 millió forint, amelyet karbantartásra használhat fel.
A megyei múzeumok igazgatósága, illetve a soproni diákotthon 6–6 millió forintot kapott felújításra, illetve karbantartásra. A nagylózsi szociális intézmény 4,74 milliót költhet beruházásra, a csermajori középiskola pedig 4,5 millió forintot karbantartásra. Ez tehát a lista eleje, de vannak intézmények, amelyek idén néhány százezer forinttal kell hogy beérjék. A hatvanmilliót a következőképpen osztották fel: 22,1 milliót adtak beruházásokra, 7,9-et felújításokra; 29,9 milliót pedig karbantartásra különítettek el.

Nem tudtak megegyezni

A megyei közgyűlés úgy döntött, nem adja vissza Csornának az Arany János Általános Iskolát. Az intézményt a rábaközi település adta át először a megyének, de miután az új fenntartó az iskolafelújításra címzett támogatást nyert, Csorna szerette volna visszakapni. A megye az idő alatt, amíg ő volt a fenntartó, 34 millió forintot költött az iskolára: ha Csorna ezt most megadta volna neki, akkor az intézményt is visszaadja. A csornai önkormányzat azonban csak 12,3 millió forintot kívánt fizetni, ezt az ajánlatot pedig nem fogadta a megye, így a 860 millió forintos beruházást ő viszi végig. Szabó Miklós alelnök bízik abban, hogy ezzel pont került az ügy végére, és szerinte a bizonytalanság megszűnésével a pedagógusok is nyugodtan folytathatják munkájukat – a megyei intézményben.

Pér: a megye is igen mondott a szerződésre

A közgyűlés az előzetes várakozásoknak megfelelően rövid vita után igent mondott az Audival kötendő megállapodásra, így a reptérfejlesztés tovább folytatódhat, s nyárra akár meg is érkezhetnek az első audis gépek Pérre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi rábás az új vezér

Az elmúlt évet több mint négymilliárd forintos veszteséggel zárta a győri Rába rt. - hangzott el a… Tovább olvasom