Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Kétnapos ülésre készül a Fővárosi Közgyűlés

Uniós pályázat a Szabadság és a Margit híd felújításához, a csepeli gerincút kiépítéséhez, a budapesti kerékpárutak fejlesztéséhez, a BKV támogatása, a budapesti egészségügyi modell kialakításához szükséges döntések - a tervek szerint ezekről is határoz csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés.
Az ülés várhatóan kétnapos lesz, mert a napirend szerint csaknem 80 előterjesztésről kell állást foglalnia a testületnek.

Ezúttal azért kerül szokatlanul sok előterjesztés a képviselők elé, mert az áprilisi közgyűlés félbeszakadt, és az akkor elmaradt döntéseket pótolni kell. Az áprilisi ülést azért rekesztették be, mert a XII. kerületi turulszoborról szóló előterjesztés vitájában a Jobbik Magyarországért Mozgalom hívására megjelent demonstrálók többször is megzavarták Demszky Gábor főpolgármester beszédét. Az emlékmű ügye ismét napirenden lesz, miután áprilisban erről sem született döntés, de az ezzel kapcsolatos két előterjesztést a tervek szerint a mostani közgyűlés végére tennék.

Az egyik előterjesztést a turulszoborral kapcsolatban Horváth Csaba főpolgármester-helyettes jegyzi. Eszerint a fővárosnak nincs lehetősége az emlékmű fennmaradása mellett határozni, miután ez év március 4-én jogerős bírósági ítélet született az engedély nélkül felállított emlékmű lebontásáról. Támogatja viszont a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció a XII. kerületi polgármesternek azt a javaslatát, hogy épüljön új emlékmű a II. világháború polgári áldozatainak. Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere viszont úgy látja: a bíróság azért döntött a bontási határozat mellett, mert eredetileg a főváros nem adott hozzájárulást. Szerinte a közgyűlés megadhatja a fennmaradási engedélyt a turulszoborhoz, amely az új emlékmű elkészülte után a háború katonai áldozatainak emlékműve lesz.

A Szabadság híd tavaly megkezdett rekonstrukciójához 2,5 milliárd forint uniós támogatást kér a főváros, és ugyanennyit biztosít saját költségvetéséből erre a célra. A csepeli gerincút kiépítésének költsége a benyújtandó javaslat szerint 7,1 milliárd forint, ebből 3,9 milliárd lenne az uniós támogatás, 3,2 milliárd pedig a főváros önrésze. A Margit híd felújításához a 12 milliárd forintos költség felére, 6 milliárdra számít a főváros. A rekonstrukció az új, északi M0-ás Duna-híd forgalomba helyezését követően, az év második felében kezdődik majd, de jelentős forgalomkorlátozás csak a felújított Szabadság híd decemberi átadása után, jövőre lesz. A munka a Margit hídon 2010-ig tart majd.

A döntésre váró javaslatok szerint az önkormányzat átad 9,7 milliárd forintot a BKV-nak, amelyet a cég fejlesztésekre fordíthat - egyebek mellett járműfelújításokra, autóbuszok vásárlására, járművek légkondicionálásának felszerelésére. A tervek szerint a közgyűlés tulajdonosi hozzájárulást adna a 4-es metró második szakaszának vasúthatósági engedélyezési eljárásához. Ellenzéki - fideszes - javaslatként kerül a képviselők elé az az indítvány, hogy a főváros kezdeményezze a távfűtés általános forgalmi adójának 5 százalékra való csökkentését a kormánynál.

Olvasóink írták

  • 1. Kért Elek 2008. május 29. 11:09
    „Jaj szegények, csak nehogy az egészségük megromoljon a sok munkától !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs előírva, mennyivel lehet megközelíteni egy zebrát

Jelenleg semmilyen szabály nem írja elő, hogy az autók milyen sebességgel közelíthetik meg a… Tovább olvasom