Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Kétnyelvűek a kisebbségi szavazólapok

Kétnyelvűek a vasárnapi területi és országos kisebbségi választás szavazólapjai, a jelöltek és jelölőszervezetek nevét a kisebbség nyelvén is feltüntették, ha ezt korábban kérték - mondta Szablics János, az Országos Választási Iroda szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
Tájékoztatása szerint a voksoláson csak az a 9.180 elektor vehet részt, aki tagja a települési kisebbségi önkormányzatok valamelyikének. Az elektorok a területi és országos listáról is csak egy-egy jelölőszervezet listájára szavazhatnak.

A szavazólapok kétnyelvűségét olyannyira komolyan veszik, hogy nemcsak a "szavazólap" megnevezést, de a szavazás helyes módjára történő felhívást - miszerint szavazni érvényesen csak a lista neve melletti karikába tett két, egymást metsző vonallal lehet - is feltüntetik a kisebbség nyelvén.

A Magyarországon 13 elismert kisebbség van (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán), vagyis a nyomdának például olyan különleges betűket is elő kellett állítani, mint amilyeneket például az örmények használnak.

A listaállítás december 14-én zárul le, összesen 67 jelölőszervezet kérte nyilvántartásba vételét országszerte.

Az országos kisebbségi választáson a 13 kisebbség összesen 27 listát indít. A legtöbb kisebbség szavazólapján két jelölőszervezet listája szerepel, a bolgár, a horvát, a német és a szlovén kisebbség szavazólapjain pedig egy-egy. Három jelölőszervezet listája szerepel a román, a ruszin kisebbség szavazólapján, öt pedig az örmény kisebbségén.

A szlovén és ukrán kisebbség esetében nem tűztek ki területi választásokat. (A törvény értelmében területi választást akkor lehet kitűzni, ha az adott területi szinten - megyében, fővárosban - legalább tíz települési kisebbségi önkormányzat működik.) A 19 megyében és a fővárosban így összesen 58 területi választásra kerül sor, ahol 67 jelölőszervezet 102 listát indított. A legtöbb területi listát (43-at) a cigány kisebbség jelölőszervezetei állították.

A területi listán kisebbségenként - a kapott szavaztok arányában - 7-7 mandátumot lehet kiosztani, az országos önkormányzatok létszáma azonban attól függ, hány települési önkormányzat működik adott kisebbségből országosan. Várhatóan a cigány kisebbség önkormányzata lesz a legnagyobb létszámú: 53 taggal fog megalakulni, a legkisebb létszámú pedig a szlovén lesz, 15 taggal. A többi országos kisebbségi önkormányzat létszáma 21-37 között változik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le Monde: Magyarország gúnyt űz az európai értékekből

A Le Monde című francia lap szerdai keltezésű számában szerkesztőségi cikket szentelt a magyar… Tovább olvasom