Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kétperces néma csenddel emlékeznek a londoni robbantásokra

Kétperces néma csenddel emlékezik Nagy-Britannia a tavalyi londoni merényletek áldozataira. Egy nappal az évforduló előtt az Al-Dzsazíra arab műholdas televízió bemutatta az egyik öngyilkos merénylő videoüzenetét. Közben az egyik áldozat édesanyja felhívta az egyik robbantó anyját, hogy közösen ítéljék el a terrort.
Shehzad Tanweer észak-angliai fiatalember volt az az öngyilkos merénylő, aki hat embert vitt magával a sírba tavaly, a londoni Circle Line metróvonalon elkövetett robbantásával.

A társaival együtt 52 ember halálát okozó Tanweer utolsó videoüzenete most megjelent egy iszlámista weboldalon, és a videót később az Al-Dzsazíra televízió is bemutatta.

Az erős észak-angol akcentussal beszélő Tanweer üzenetében arra figyelmeztetett, hogy "a támadás csak a kezdet lesz". Egyik társa, Mohammed Sidique Khan hasonló videóját már tavaly bemutatták.

Szakértők szerint, ha az üzenet valódinak bizonyul, már csak az időzítés miatt is felmerül a lehetősége, hogy mégis az Al-Kaida állt a londoni támadások mögött.

A BBC biztonságpolitikai tudósítója, a szaúdi iszlámisták támadása nyomán megbénult Frank Gardner megjegyezte, hogy az üzenet Tanweer családja számára is sokkoló lehet, mivel nem tudtak arról, hogy mire készül rokonuk.

Közben Londonban a tavalyi merényletekről emlékeznek meg. A terrortámadásban meghalt, 26 éves Anthony Fatayi Williams édesanyja felkérte az egyik támadó anyját: nyilvánosan mondja el, hogy a merénylet rossz dolog volt, és az ellentmond vallásának.

Marie Fatayi-Williams azt mondta, hajlandó Hasib Hussain édesanyjával együtt megjelenni a nyilvánosság előtt, ha közösen ítélik el a terrorizmust.

A nigériai származású asszony otthon, Lagosban hallott a támadásokról, és amikor megtudta, hogy fia eltűnt, a brit fővárosba utazott. A kamerák előtt elmondott beszéde után a gyászolók jelképévé vált.

Marie Alannal - amúgy muzulmán vallású férjével együtt - alapítványt hozott létre a konfliktusok és a terror megelőzésére.

Közben az előbb említett robbantó, Hasib Hussain apja, Mahmud azt mondta: eltörte volna fia lábait, börtönbe küldte volna és valami borzalmasat tett volna vele, ha időben megtudja, hogy mire készül.

Mahmud Hussain ugyanakkor még mindig nem hajlandó elfogadni, hogy az ő fia volt az egyik gyilkos.

"Mi is áldozatok vagyunk, becsületes, dolgos emberek. Ismertem a fiamat, valaki más tehette. Ő jó fiú volt" - magyarázta.

Hussainnak korábban már kellemetlen perceket okozott egy hozzátartozó, aki felkereste a házát és feltette neki a kérdést: tudja ki vagyok? Tudja, hogy a fia megölte a barátnőmet?

Pénteken négy gyertyát gyújtanak a londoni Szent Pál székesegyház előtt a négy robbantásra emlékezve. A Regent's Parkba hirdetett megemlékezésen felolvassák az áldozatok nevét, a támadások helyszínein pedig emléktáblákat helyeznek el.

A brit rendőrség eddig már több mint 13 ezer tanúvallomást vett fel, de még egyetlen ember ellen sem emeltek vádat az egy évvel ezelőtti merényletek miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom