Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kétszámjegyű visszaeséssel számol a turizmus

A gazdasági válság gyors ütemben hat a magyar turizmusra: jelentősen visszaesett a belföldi és a külföldi vendégek száma is, az éttermek bevétele 30-40 százalékkal csökkent.
A recesszió a szállodaipart pont annak mélypontján érte el. 2008 végére ugyanis jelentősen nőtt hotelek kapacitása, ugyanakkor egyre kevesebb éjszakát töltöttek azokban a vendégek. A többi között ezek hangzottak el a hétfőn megrendezett "Negyven év a vendéglátás és szállodaipar fejlődéséért" című konferencia sajtótájékoztatóján.

Az évi 690 milliárd forintot forgalmazó vendéglátást is érzékenyen érintette a gazdasági válság: becslések szerint 30-40 százalékkal esett vissza forintbevételük - mondta Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke a konferencia sajtótájékoztatóján. A válság hatásainak csökkentéséhez szükség volna a vendégcentrikus hozzáállás kialakítására, illetve az adók és a bürokrácia csökkentésére, a szakmai megújulásra, a szakoktatás korszerűsítésére és a vállalkozók hitelhez való juttatására - fejtette ki. Niklai Ákos hozzáfűzte: a gazdasági helyzet kedvezőtlen hatását egyelőre csak becsülni lehet: belföldi és külföldi vendégek számának csökkenése egyaránt riasztóan magas, kétszámjegyű lehet.

Tóbiás János, a Danubius Hotels Group általános vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a pénzügyi és gazdasági válság a magyar szállodaipart éppen a mélypontján érte el. Az utóbbi évek növekvő kínálata, stagnáló kereslete és a gazdálkodási feltételrendszer romlása egyaránt hozzájárult a versenyképesség csökkenéséhez. Tóbiás János elmondta: 2000-hez képest 2008-ra több mint 40 százalékkal növekedtek Magyarországon a szállodai kapacitások a 3-5 csillagos kategóriában. Ezzel párhuzamosan az egy kiadható szobára jutó vendégéjszakák száma 13 százalékkal lett kevesebb, az átlagárak pedig folyamatosan csökkentek. A versenyképességre az áfa-emelés, a forint árfolyamának ingadozása, az energia- és élelmiszerárak változása, valamint az élőmunka költségeinek és a szállodaipar adóterhelésének növekedése kedvezőtlenül hatott.

A szakember szerint a válságkezeléshez szükség van a volumen megtartására és a minimum árak meghatározására. Ezeken felül pedig a kedvezményrendszerek átalakítására, a forgalomtól függő létszám és részmunkaidő alkalmazására, az energia-megtakarítást biztosító programok bevezetésére és a beruházások visszafogására is - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. gavallér 2009. április 20. 18:30
    „Be kell vezetni a négynapos munkahetet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai meghosszabbítaná a parlament tavaszi ülésszakát

Bajnai Gordon azt kéri az Országgyűléstől, hogy a tavaszi ülésszak után tartsanak rendkívüli nyári… Tovább olvasom