Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kétszáz éves prést találtak

Sopronban a Villa sor egyik építkezésénél 1813-ból való prés darabjaira leltek. A lelet nagyon rossz állapotban van, teljes helyrehozatalát és kiállítását már lehetetlennek tartják a múzeumi szakemberek.
A Villa sor egyik ingatlanának földjéből bukkant elő az a prés, amelynek mintegy három és fél méteres gerendáján „Dömötöri Andrs 1813” (az utónév á betűjének kivésése elmaradt) felirat volt olvasható – kezdte Kücsán József, a Soproni Múzeum néprajzosa. – Valószínűsítjük, hogy ez a prés máshonnan kerülhetett városunkba, mert a dokumentumok szerint abban az időszakban Sopronban és környékén nem volt ilyen nevű szőlősgazda sem a dézsmálók – az egyházi tizedet beszolgáltatók –, sem a szőlőbirtokosok között. Az egykori munkaeszköz állapota igen rossz. A préskosártartó és a talp is erősen elkorhadt, az elsődleges vizsgálatok szerint komplett helyreállítására – és ezt követően múzeumi kiállítására – már nincs remény.
– Az ingatlan rendbetételénél, a sufni lebontásakor találtunk a présre – mondta a részletekről Bakó Péter (43) tulajdonos. – Valószínűleg apósom, az 1980-ban elhunyt Horváth István képkereskedő nagy gyűjtőszenvedélyének köszönhető, hogy a mezőgazdasági műtárgy nálunk rejtezett.
„ Miután a múzeum lemondott róla, a prés megmenthető darabjait a Fényes-pincének ajánlottuk fel. Örömmel odaadtuk, legalább stílszerű környezetbe kerül múltunk egy darabja.”
– A turistaforgalomra berendezkedett családi pincészetünk relikviái közt helyezzük el azokat a présdarabokat, amelyeket még konzerválni lehet – vette át a szót dr. Fényes György. – A közel két évszázados prés alig 20–30 százaléka maradt meg, a megmenthető részt csak a gerenda, a csiga egy darabja és egy támoszlop jelenti. Ez a prés különben olyan lehetett, mint a Győri úti körforgalomnál lévő, csak jóval kisebb. Sopronban is találunk két-három hasonló, matuzsálemi kort megért berendezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom